Quantcast
Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι εφέτος - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι εφέτος

δημοσιεύτηκε:

Από το «πέναλτι» μη συλλογής του ποσού των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 30% του εισοδήματος εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων για το φορολογικό έτος 2020.
Αναλυτικά, αυτό ισχύει:
-Για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή , ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
– Για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
-Για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
-Για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
-Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και για αυτούς που έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid.
-Για τους φορολογούμενους που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους κατά την 31/12/2019.
Τι ισχύει για αυτούς που δεν υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες
Όσοι φορολογούμενοι δεν ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Στην περίπτωση που το συνολικό ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι υψηλότερο του 20% αλλά υπολείπεται του απαιτούμενου 30% του πραγματικού εισοδήματος τότε ο συντελεστής για το «πέναλτι» μειώνεται στο 11% αντί του 22%.
2.Σε περίπτωση που το ποσό δηλωθέντων αποδείξεων υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το «πέναλτι» υπολογίζεται ως εξής:
-Η θετική διαφορά μεταξύ του 20% του εισοδήματος με το δηλωθέν ποσό αποδείξεων πολλαπλασιάζεται με 22%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του 20% επί 11%.
-Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να ξεπερνάει το 22% της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου 30% και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.