Quantcast
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιες λύσεις πληρωμών εξετάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιες λύσεις πληρωμών εξετάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Δύο σενάρια για τον τρόπο που θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ( 11 Ιουνίου 2015 -12 Μάϊου 2016 ) στους δικαιούχους συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση, μόλις επικυρώσει το ΣτΕ τη σχετική απόφαση .
Όπως αναφέρει εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” έχουν γίνει προτάσεις από αρμόδια στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης για πιθανό συμψηφισμό μέρους ή και του συνόλου των αναδρομικών με το τμήμα της σύνταξης που παίρνουν ως προσωπική διαφορά οι συνταξιούχοι με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.
Το σενάριο συμψηφισμού προσωπικής διαφοράς και αναδρομικών έχει συζητηθεί για την επιστροφή της ΕΑΣ στις συντάξεις Δημοσίου. Η πρόταση αυτή δεν θα αφορά τα αναδρομικά επικουρικών γιατί εκεί δεν υπάρχει προσωπική διαφορά προς πιθανό συμψηφισμό. Παραδείγματα με συμψηφισμό προσωπικής διαφοράς και αναδρομικών ΕΑΣ:
-Συνταξιούχους Δημοσίου που έχει μείωση 150 ευρώ από την ΕΑΣ και παίρνει προσωπική διαφορά 100 ευρώ , θα πάρει πίσω τα 100 ευρώ από την ΕΑΣ ως σύνταξη μηδενίζοντας έτσι την προσωπική διαφορά και θα μείνουν από τον συμψηφισμό άλλα 50 ευρώ τα οποία θα αποδοθούν ως αναδρομικά διετίας από την ΕΑΣ με ποσό 1.200 ευρώ.
-Συνταξιούχος Δημοσίου που έχει μείωση 100 ευρώ από την ΕΑΣ και παίρνει προσωπική διαφορά 170 ευρώ δεν θα πάρει αναδρομικά γιατί τα 100 ευρώ της ΕΑΣ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά κα και στο τέλος θα μείνει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 70 ευρώ που θα συμψηφιστεί με τις μελλοντικές αυξήσεις.
Το άλλο σενάριο είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά αλλά χωρίς να πειραχτούν οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις. Η λύση αυτή κοστίζει περίπου 1,7 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ΕΑΣ , των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των Δώρων .Μόνο με πολλές δόσεις θα μπορούσε να πληρωθεί ένα τέτοιο ποσό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.