Quantcast
Έρχεται νέα παράταση για τη διαβίβαση παραστατικών στο Mydata - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέα παράταση για τη διαβίβαση παραστατικών στο Mydata

δημοσιεύτηκε:

Nέα τρίμηνη παράταση για τη διαβίβαση παραστατικών των επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Mydata αναμένεται να δώσει η ΑΑΔΕ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” , ερώτημα αποτελεί αν τελικά θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα καταγραφής όλων των συναλλαγών μέσω του συστήματος Mydata από τη 1η Σεπτεμβρίου αλλά τόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές όσο και η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται να φρενάρουν την όλη προσπάθεια και για αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί μία ακόμα ακόμα παράταση προκειμένου μα προσαρμοστούν όλες οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα .Στην νέα πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων -Mydata οι επιχειρήσεις ,αν δεν δοθεί τελικά νέα παράταση θα πρέπει να διαβιβάζουν υποχρεωτικά ψηφιακά παρασταστικά που εκδίδουν (τιμολόγια κλπ) από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν την ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων και αναμένεται να οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και στην απαλλαγή από την υποχρέωση που έχουν σήμερα της υποβολής Καταστάσεων Πελατών -Προμηθευτών (ΜΥΦ). Παράλληλα η ΑΑΔΕ προσβλέπει έως το τέλος του έτους στην ολοκλήρωση της online διασύνδεσης 600.000 ταμειακών μηχανών αλλά και των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές. Η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την Εφορία θα δώσει τη δυνατότητα για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις και περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Τι πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις στο ξεκίνημα των ηλεκτρονικών βιβλίων

Έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία εξέδωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ . Αναλυτικά:
1.Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις πλην ΦΠΑ στην ψηφιακή πλατφόρμα myData;
Οι επιβαρύνσεις πλην ΦΠΑ (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημο, τέλη, κρατήσεις) παρότι δεν αποτελούν υποχρεωτικό περιεχόμενο του τιμολογίου, είναι υποχρεωτική η διαβίβασή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myData.
2. Ποιος έχει την υποχρέωση να διαβιβάζει τα παραπάνω δεδομένα;
Ο εκδότης.
3. Ποια είναι η υποχρέωση του Λήπτη σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους;
Ανεξάρτητα από την υποχρέωση του Εκδότη να διαβιβάζει τα παραπάνω δεδομένα, υφίσταται η υποχρέωση στον Λήπτη ως προς την παρακράτηση αυτών και την υποβολή της αντίστοιχης δήλωσης παρακρατούμενων.
4. Τι περιλαμβάνουν οι κρατήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και γιατί δεν έχουν λίστα τιμών;
Οι κρατήσεις περιλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις επιβαρύνσεων που αφορούν τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου και στην πρώτη φάση λειτουργίας δεν έχουν λίστα τιμών. Σε επόμενη φάση και όταν οι λίστες τιμών δοθούν από τον αντίστοιχο φορέα θα δίνονται προς επιλογή για να τις διαβιβάζει διακριτά ο Εκδότης. Στην παρούσα φάση αρκεί η διαβίβαση του συνολικού ποσού.
5. Πώς χαρακτηρίζονται οι αναγραφόμενες αξίες εσόδων και εξόδων στα παραστατικά που δεν επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα, στην ψηφιακή πλατφόρμα myData;
Σε όλες τις περιπτώσεις που στα παραστατικά αναγράφονται αξίες που δεν επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης χαρακτηρίζονται με 1.95 “Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων” από τον Εκδότη και 2.95 “Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων” από τον Λήπτη.
6. Οι Φορολογικοί Αντιπρόσωποι με ΑΦΜ-ΦΠΑ Ελλάδας υποχρεούνται σε διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData;
Οι Φορολογικοί Αντιπρόσωποι με ΑΦΜ-ΦΠΑ Ελλάδας στην πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας δεν είναι υπόχρεοι να διαβιβάζουν δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myData.
7. Οι ναυτιλιακές εταιρείες (του Α.Ν.89/1967) υποχρεούνται σε διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData;
Ναι, είναι υπόχρεες να διαβιβάζουν δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
8. Οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης υποχρεούνται σε διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData;
Οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης, είναι υπόχρεες να διαβιβάζουν δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
9. Ποια επιχείρηση θεωρείται μηχανογραφημένη για σκοπούς ψηφιακής πλατφόρμας myData;
Μηχανογραφημένη επιχείρηση για σκοπούς διασύνδεσης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData θεωρείται εκείνη που το λογισμικό της πληροί τις προδιαγραφές που αναρτώνται στο σάιτ της Α.Α.Δ.Ε. http://www.aade.gr/mydata

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό της ΑΑΔΕ ΕΔΩ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.