Quantcast
Ηλεκτρονικά βιβλία: Πρεμιέρα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονικά βιβλία: Πρεμιέρα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis

δημοσιεύτηκε:

Από σήμερα, Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, τίθεται σε ισχύ το καθεστώς με τα ηλεκτρονικά βιβλία και η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis και την ΑΑΔΕ που θα ξεκινήσει από σήμερα, διαβιβάζονται στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων, myDATA όλα τα δεδομένα των στοιχείων λιανικής πώλησης και των αποδείξεων των επιχειρήσεων.

Τι είναι το mydata

To mydata είναι μια πλατφόρμα που υποδέχεται τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. και περιλαμβάνει αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων/εξόδων των οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στην οποία απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των οντοτήτων. Σημειώνεται ότι με την μεταρρύθμιση αυτή, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που εκδίδουν και έτσι θα καταπολεμώνται φαινόμενα φοροδιαφυγής .
Το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το TAXIS
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ, η διασύνδεση αυτή θα ξεκινήσει από τις επιχειρήσεις που βάσει ΚΑΔ δεν επλήγησαν οικονομικά από την κρίση της πανδημίας και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από το ποσό των 100.000 ευρώ.
Εν συνεχεία από την 1η Οκτωβρίου θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις που βάσει ΚΑΔ δεν επλήγησαν οικονομικά από την κρίση της πανδημία και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως και 100.000 ευρώ .
Ενώ από την 1η Νοεμβρίου θα συνδεθούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Επίσης την ίδια ημέρα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση ταμειακής μηχανής (ΦΗΜ), είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά ΦΗΜ και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 αλλά και οι επιχειρήσεις που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.
Το “ηλεκτρονικό μάτι” της εφορίας
Με την καθολική ένταξη των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA, αυτές θα απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και με τον τρόπο αυτό οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων και θα μπορούν να εντοπίζουν εάν έχει γίνει απόκρυψη εισοδημάτων τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.