Quantcast
Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό - Τι θα γίνει με το ασφαλιστικό και την απολιγνιτοποίηση - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό – Τι θα γίνει με το ασφαλιστικό και την απολιγνιτοποίηση

δημοσιεύτηκε:

Άμεσα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο νέο νομοσχέδιο για τον τουριστικό κλάδο, όπως προανήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ.
Συγκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης στον Τουρισμό για την επόμενη χρονιά, τυχόν επιπλέον μέτρα στήριξης του κλάδου και το αν φοβάται το πολιτικό κόστος από το αντιεμβολιαστικό κίνημα απάντησε πως δεν φοβάται το κόστος από το αντιεμβολιαστικό κίνημα και επανέλαβε ότι δεν αποκλείει την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και ότι δεν είναι άμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Για τον Τουρισμό νομίζω ότι τα πράγματα συνολικά πήγαν πολύ καλά και υπάρχει μία διάχυτη ικανοποίηση.
Η νέα ηγεσία θα ακολουθήσει τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού. Υπάρχει μάλιστα και έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει η προηγούμενη ηγεσία το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στο Κοινοβούλιο και λύνει μία σειρά από ζητήματα στον τουριστικό κλάδο, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: Προσβλέπουμε σε μία πολύ καλή χρονιά και το 2022 αλλά όπως σας είπα θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε διαφορετικά την επιτυχία μιας τουριστικής περιόδου και να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν.
«Πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τον χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό που συνδέεται αμιγώς με επισκέψεις πολιτιστικές και να εκμεταλλευθούμε την ομορφιά της χώρας δώδεκα μήνες τον χρόνο. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στο ποια θα είναι η πορεία του τουρισμού φέτος και πιο θα είναι το μέλλον του κλάδου είπε τα εξής «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.
Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Για την έκταση των μέτρων, το brain drain» και την ανεργία

Μεταξύ άλλων μίλησε για την έκταση των μέτρων. Όπως είπε θα πρέπει «να αντιληφθούμε τη σημασία και την έκταση των μέτρων. Δεν είναι απλά κατάλογος μέτρων αλλά πολιτικές που υπακούουν σε λογική. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, το μέρισμα πρέπει να το καρπώνονται οι πολίτες. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε. Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο».

Ερωτηθείς για το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης είπε τα εξής: «Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Το νέο ασφαλιστικό και οι εκκρεμείς συντάξεις
Σχετικά με το νέο ασφαλιστικό είπε «Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις». Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

Για το νερό και το φαινόμενο της υπεραλίευσης
Απαντώντας σε ερώτηση για τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός σχολίασε: «Πολύ σύνθετο έργο που προϋποθέτει συνεργασία πολλών φορέων, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των υδάτων στον θεσσαλικό κάμπο που είναι μία πονεμένη ιστορία. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το νερό που έχουμε. Για μία σειρά από τιμές είμαστε εντός εισαγωγικών όμηροι των χρηματιστηριακών αξιών. Προσβλέπω πολύ στους νέους αγρότες, πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις».
Σε ερώτηση για το πως μπορεί να περιορισθεί το φαινόμενο της υπεραλίευσης ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι η Μεσόγειος αντιμετωπίζει φαινόμενα υπεραλίευσης, ουσιαστικά πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης της αλίευσης, περίπου 10% έως το 2030. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πρακτικές, το απόθεμα είναι μεγαλύτερο, πρέπει λοιπόν να πείσουμε τους αλιείς μας ότι αυτό είναι το καλύτερο, που θα γίνουν αυτές οι ζώνες θα μας το υποδείξουν οι επιστήμονες, θα συνεχίσουμε να ζούμε από την θάλασσα, πρέπει να συζητήσουμε με τους αλιείς και τους επιστήμονες ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Για την απολιγνιτοποίηση και την οικονομία
Σχετικά με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ:
«Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης.

Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν. Θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή».
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις χθεσινές εξαγγελίας για τα μέτρα . Όπως είπε, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση για όλους, δηλαδή η κάλυψη της αύξησης της τιμής του ρεύματος, και με τη συνεργασία της ΔΕΗ. Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ, θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. «Άποψη μας είναι πως και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει η οικονομία να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολύ σημαντική είναι η εξαγγελία για τις γονικές παροχές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Το Πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια
Σε ερώτηση όσον αφορά τη μεγάλη καταστροφή των δασών στη Βόρεια Εύβοια και το πώς θα τα καταφέρουν οι άνθρωποι του μόχθου που ζούσαν από το δάσος καθώς και το πιθανό πρόβλημα εμπιστοσύνης που μπορεί να υπάρχει πλέον έναντι της Πολιτείας είπε: «Αναφέρεστε πρωτίστως στους ριτινοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ’ αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται.

Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησε η διαδικασία όπως και η διαδικασία των αντιπλημμυρικών. Στο σημείο αυτό όμως θέλησε να τονίσει το σπουδαίο έργο του κ. Μπένου, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια, καθώς και το ότι μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση, μία προσέγγιση που θέτει ως προϋπόθεση ότι όλα τα έργα που θα γίνουν, θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ώστε η περιοχή, να ζήσει να αναγεννηθεί και να κρατηθεί ο κόσμος εκεί.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα τη σημασία του να αντληθούν μαθήματα από την καταστροφή που έγινε, και να υλοποιηθούν τα πολύ φιλόδοξα σχέδια για την πρόληψη, που έχουν εκπονηθεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.