Quantcast
Διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ: Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης νερού, αλλά δεν πρέπει να το σπαταλάμε - enikonomia.gr
share

Διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ: Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης νερού, αλλά δεν πρέπει να το σπαταλάμε

δημοσιεύτηκε:

«Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης νερού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το σπαταλάμε», ξεκαθάρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ , Χαράλαμπος Σαχίνης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η Στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον» που διοργάνωσε το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά έργα τις τελευταίες δεκαετίες οπότε δεν υπάρχει θέμα λειψυδρίας ή έλλειψης νερού» ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπαταλάμε το νερό».
Το νερό στην Αθήνα
Σε ό,τι αφορά την Αθήνα σημείωσε ότι τα δίκτυα είναι 60 ετών και γνωστοποίησε ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να τριπλασιάσει τον ρυθμό αλλαγής των δικτύων. Παράλληλα η εταιρεία κάνει ανακύκλωση όχι μόνο του νερού άρδευσης αλλά και των υλικών που βγαίνουν από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και νέα έργα όπως εκείνο που υλοποιείται στο Δήμο Αθηναίων μέσω του οποίου γίνεται καθαρισμός λυμάτων για πότισμα σε ορισμένες περιοχές.

Τόνισε, επίσης ότι το νερό στην Αθήνα έρχεται από πηγές στην Δυτική Ελλάδα, στην ορεινή Ναυπακτία και είναι καθαρό νερό ενώ διανέμεται αφού καθαριστεί ακόμη περαιτέρω. Επιπλέον γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακοί έλεγχοι οπότε η ποιότητα του νερού είναι από τις καλύτερες σε όλη την Ευρώπη.
ΕΥΑΘ: Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα τηλεμετρίας
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης μίλησε για τα έργα που κάνει η εταιρεία και αναφέρθηκε στην επέκταση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου νερού ώστε να παρέχεται περισσότερο νερό στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, όπως είπε, ύστερα από 40 χρόνια επισκευάζεται ο υδαταγωγός της Αραβησσού, ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα εν λειτουργεία του αγωγού χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών. Ακόμη αναβαθμίζεται ο βιολογικός στη Σίνδο, η ΕΥΑΘ γίνεται ιδιοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με μια μονάδα συμπαραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας 5 Μεγαβάτ και ενός φωτοβολταϊκού και δίνεται βαρύτητα στην αποχέτευση με ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, εκείνο της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τον βιολογικό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα τηλεμετρίας ώστε να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή οι ποσότητες του νερού, ενώ έχουν συνδεθεί τα υδραγωγεία Αλιάκμονα και Αραβησσού ώστε να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης της πόλης και σκοπός της εταιρείας είναι ο περιορισμός των απωλειών του νερού από το 28% στο οποίο βρισκόμαστε, (στο μη τιμολογούμενο νερό) στο 15% ως το 2030.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.