Quantcast
Έρευνα ManpowerGroup: 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν υπαλλήλους – Πού θα γίνουν προσλήψεις - enikonomia.gr
share

Έρευνα ManpowerGroup: 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν υπαλλήλους – Πού θα γίνουν προσλήψεις

δημοσιεύτηκε:

Οι περισσότεροι εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η ManpowerGroup.
Πρόκειται για την έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε σήμερα τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι 760 Έλληνες εργοδότες είχαν συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:
-Το 20% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 15% να προβλέπει μείωση και το 61% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +5%. Οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Επιπρόσθετα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν το 72% των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων.
-Το ίδιο ποσοστό (72%) αναφέρεται και για τις ΕΜΕΑ χώρες. Παρόλο αυτά, οι εργοδότες προσφέρουν ένα εύρος κινήτρων για την κάλυψη της έλλειψης ταλέντου: Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ή η επαγγελματική καθοδήγηση (55%) μαζί με τα ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%) είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, ακολουθούν τα οικονομικά κίνητρα όπως υψηλότεροι μισθοί (39% ) και μπόνους (29%).
-Όπως αναφέρουν οι εργοδότες, το μεγαλύτερο εμπόδιο αναφορικά με την αύξηση εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στον οργανισμό τους είναι: τα χρήματα (33%), ο χρόνος (16%) και η πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για αναβάθμιση/ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (12%).



Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων

Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων και τα προγράμματα ανάπτυξης για managers και ανώτερα στελέχη αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα, το 42% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να υιοθετήσει προγράμματα αναβάθμισης προσωπικών δεξιοτήτων (π.χ. διαχείριση χρόνου, επικοινωνία) (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο), το 38% σχεδιάζει να εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης για managers και ανώτερα στελέχη και το 37% σχεδιάζει να επενδύσει σε προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο).
Ο αντίκτυπος της COVID-19 και της απομακρυσμένης εργασίας αποτυπώνεται με ανάμεικτα συναισθήματα από τα μεσαία και ανώτερα στελέχη. Όπως προκύπτει από την έρευνα, 20% των στελεχών αισθάνεται ανησυχία, και το 19% έχει θετικά συναισθήματα.

Το ιστορικό των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα
«Η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος έχει συμβάλει στην γενικότερη αισιοδοξία προσλήψεων, που διαφαίνεται πλέον στην πλειοψηφία των χωρών οι οποίες συμμετέχουν στην έρευνα του ομίλου μας, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στις 4 αγορές εμφανίζει στις προθέσεις προσλήψεων το υψηλότερο ρεκόρ των 10 ετών.
Για την ελληνική αγορά, οι προθέσεις εμφανίζονται συγκρατημένες με τους κλάδους των Κατασκευών, των Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και της Βιομηχανίας/Παραγωγής να πρωταγωνιστούν για ένα ακόμη τρίμηνο με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων.
Ωστόσο, οι εργοδότες (72%) αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα. Με βάση νέα ευρήματα, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να εκπαιδεύσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των υποψηφίων και να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια προκειμένου να βοηθήσουν στην προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας / Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Οι εργοδότες και στους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών, οι οποίοι αναφέρουν αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +20%. Σταθερή αύξηση της απασχόλησης αναμένεται και στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +18%, αλλά και στους τομείς Βιομηχανία/Παραγωγή και Πρωτογενής Παραγωγή, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +15% και +14% αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) αναμένουν μέτρια δραστηριότητα προσλήψεων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +8%, ενώ κάποια αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων αναμένεται και στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών, με Συνολικές Προοπτικές της τάξης του +6%. Οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν την πιο αδύναμη αγορά εργασίας, με Προοπτικές της τάξης του +2%.
Αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +25%, ενώ οι Προοπτικές για τους εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις ανέρχονται σε +15%. Παράλληλα, οι εργοδότες αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του +11% και +5% στις Μεσαίες και τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, αντίστοιχα.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.