Quantcast
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση, πόση αύξηση θα δουν οι καταναλωτές – Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση, πόση αύξηση θα δουν οι καταναλωτές – Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Τις παρεμβάσεις του κράτους σε μία προσπάθεια απορρόφησης του εισαγόμενου πληθωρισμού που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς ρεύματος παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «ένας λογαριασμός ο οποίος έχει 300 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, θα είχε μια χρέωση 35,18 ευρώ ανταγωνιστικού σκέλους, μια χρέωση 15,69 ευρώ ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Διάφορα και ΦΠΑ και θα κατέληγε μαζί με τον δήμο σε ένα συνολικό ποσό 68,68. Πως προκύπτει αυτό; Θα είχε, σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, την τιμή που ισχύει σήμερα, την τιμή αναφοράς που είναι περίπου 11 λεπτά, 110 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή, για 300 κιλοβατώρες. Αυτό μας κάνει 33,17 ευρώ, σύμφωνα με την ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ. Αυτό θα αυξανόταν κατά 20,54 ευρώ. Η έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ είναι 9,95 ευρώ. Η επιδότηση της Πολιτείας, δηλαδή τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι 9 ευρώ στα 300 κιλοβάτ, μας κάνουν 9 ευρώ, άρα αφαιρούνται 18,95 ευρώ, 19 ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό είναι 68,68 ευρώ, το οποίο θα πληρώσει ο καταναλωτής. Άρα έχει περίπου ένα ευρώ αύξηση, έτσι όπως φαίνεται εδώ».

Εν συνεχεία ο κ. Σκρέκας ανέφερε και παράδειγμα στις 400 κιλοβατώρες επισημαίνοντας ότι «αν πάμε στο επόμενο είναι 400. Εδώ ξεπερνάμε τα 300 κιλοβάτ, οπότε πρέπει η ΔΕΗ να κάνει μία επιπλέον έκπτωση από την έκπτωση ενέργειας που αναφέρεται. Η έκπτωση ενέργειας σε σχέση με πριν, βλέπετε ήταν 9,95 στα 300 κιλοβάτ, εδώ είναι 13,27, παραμένει η επιδότηση της πολιτείας μέχρι τις 300 κιλοβατώρες σταθερή στα 9 ευρώ. Επιπλέον μία έκπτωση από τη ΔΕΗ 3 ευρώ, οπότε το τελικό ποσό φτάνει στα 86,65 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 27,38 ευρώ, άρα αν προσθέσουμε τα 13, τα 9 και τα 3, σημαίνει 26 ευρώ σε σχέση με τα 27,38. Έτσι ο καταναλωτής θα δει μία αύξηση της τάξης του 1,6 ευρώ σε μηνιαία βάση».

«Το 72% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε λάβει από τη ΔΕΗ, το 72% των νοικοκυριών έχουν κάτω από 300 κιλοβατώρες το μήνα. Άρα με την επιδότηση που δίνουμε ως πολιτεία καλύπτουμε το 72% των νοικοκυριών. Όχι ευάλωτων, συνολικά των νοικοκυριών, της κατανάλωσης που έχουν», είπε ακόμη ο κ. Σκρέκας, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «Με την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ, καλύπτουμε το 80% τουλάχιστον των νοικοκυριών. Επαναλαμβάνω γιατί είναι το 80% των μετρητών. Όπου στους μετρητές δεν έχουμε μόνο νοικοκυριά έχουμε και επιτηδευματίες και αγρότες κλπ».

Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκρέκας η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα εφαρμοστεί και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Σεπτεμβρίου, ενώ επανέλαβε ότι μετά το τέλος του έτους τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.