Quantcast
Χατζηδάκης: Η επιδότηση των 1.200 ευρώ στους νέους θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Η επιδότηση των 1.200 ευρώ στους νέους θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο του “πρώτου ενσήμου” για τους νέους εργαζομένους χωρίς εργασιακή εμπειρία σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων που αφορούν στο υπουργείο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Τι είναι το «πρώτο ένσημο» και ποιους αφορά
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θεσπίζεται ένα καινοτόμο μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αφορά όλους τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Μιλάμε για το «πρώτο ένσημο» που στοχεύει να διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων. Γιατί βλέπουμε ότι οι νέοι που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να βρουν εύκολα την πρώτη τους δουλειά, επειδή ακριβώς οι εργοδότες ζητούν προϋπηρεσία.
Ειδικότερα:
Οι νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ για όλη την περίοδο. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν.
Το πρόγραμμα
Μεταξύ άλλων ανέδειξε παρακάτω ορισμένα σημεία για το εν λόγω πρόγραμμα .Αναλυτικά:

α) Την ευθύνη για τη διαχείρισή του θα την έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
β) Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του Υπουργείου ή του ΟΑΕΔ.
γ) Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. Το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ήδη «τρέχει» και στο οποίο προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις) .Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ.
δ) Όπως σημειώθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.
ε) Τέλος, από ορισμένες πλευρές έχει λεχθεί ότι δήθεν το πρόγραμμα αυτό είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα, ή ότι είναι το ίδιο με υπάρχοντα προγράμματα σημειώνω δυο διαφορές της νέας αυτής πρωτοβουλίας:
-Πρώτον, το «πρώτο ένσημο» καλύπτει όλους τους νέους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και όχι μια συγκεκριμένη κατηγορία νέων, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ
-Και δεύτερον, κινητροδοτεί τον ίδιο τον νέο να βρει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τον προσλάβει προκειμένου να λάβει την επιδότηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κάποια μεσολάβηση του ΟΑΕΔ.
-Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί για το 2022 και το 2023 σε 42 εκατ. ευρώ ( 28 εκατ. Ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. Ευρώ για το 2023) με αυτό τον προϋπολογισμό μπορεί να καλυφθούν 35 χιλιάδες νέοι. Αν κριθεί αναγκαίο ο προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.