Quantcast
Σταϊκούρας: Δεν θα υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Δεν θα υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα υπάρχει φέτος έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν υπάρχει σκέψη στο υπουργείο Οικονομικών να ισχύσει η έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ απάντησε αρνητικά, ” Όχι δεν προβλέπεται κάτι σχετικό”.
Εν συνεχεία υπενθύμισε ότι ” αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πρόπερσι θα παραμείνει μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22%” και πρόσθεσε ότι ” αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ θα επωφεληθούν το 67% της μείωσης που ίσχυε και πέρυσι. Θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα έχουν μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ φέτος; Θα υπάρχουν, όχι γιατί μειώθηκαν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ αλλά γιατί μπορεί να μειώθηκαν τα εισοδήματα λόγω της υγειονομικής κρίσης. Άρα κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ λόγω της συγκυρίας “.
Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται φέτος σε 6 δόσεις. Όπως είπε, “Ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο, 1η δόση και για 6 δόσεις. Όσοι θέλουν, μπορούν να πληρώσουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν κάποια κύρωση, χωρίς επιβάρυνση και δεν θα υπάρχει κάποια έκπτωση”.
Για τις πυρόπληκτες περιοχές
Σημειώνεται ότι, υπάρχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πυρόπληκτους, με τον υπουργό να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν σημειωθεί παρατυπίες στις δηλώσεις που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ, τόσο για την απαλλαγή από τον φόρο, όσο και για την αποζημίωση για την οικοσκευή και τη στεγαστική συνδρομή.
Όπως είπε ” Μέχρι τώρα έχουν κάνει αιτήσεις περίπου 8 χιλιάδες συμπατριώτες μας που οι ίδιοι δηλώνουν ότι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές… το τονίζω αυτό γιατί προφανώς γίνεται διασταύρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Βλέπουμε κάποια παραδείγματα τα οποία μας προκαλούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές της χώρας”.
Για τον συμπληρωματικό και το νέο ΕΝΦΙΑ
Επίσης μίλησε και για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε “θα ενσωματωθεί στη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας ο συμπληρωματικός φόρος. Όμως εκεί θα μπει το δεύτερο συστατικό που είναι οι καινούριες αντικειμενικές αξίες. Οι καινούριες αντικειμενικές αξίες θα ενσωματωθούν στους υπολογισμούς: θα μειωθούν ή θα προσαρμοστούν ανάλογα οι συντελεστές του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Και ο στόχος είναι ένας: το 2022 η πλειοψηφία της κοινωνίας να πληρώσει ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πλήρωσε το 2021, που το 2021 είναι μειωμένος κατά 22% σε σχέση με το 2019 “.
Σε ερώτηση εάν ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έρθει από το Μάρτιο είπε: ” Η πρόβλεψη και η συμφωνία με τους θεσμούς είναι να έρθει από τον Μάρτιο Με αυτό το χρονοδιάγραμμα δουλεύουμε και θα επιδιώξουμε αφού θα έρθει από τον Μάρτιο να είναι ακόμα περισσότερες οι δόσεις”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.