Quantcast
Οικονόμου: Tι είπε για τις τιμές της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίησή της - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Tι είπε για τις τιμές της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίησή της – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:


“Εάν μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να επενδ΄ύσουμε σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα ” είπε στο OPEN ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ .
Και υπενθύμισε ότι “ο καταναλωτής ΄ήδη, αυτή τη στιγμή έχει μια υψηλή προστασία από τις ανατιμήσεις που μας έρχονται απέξω εξαιτίας:
-πρώτον της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το 80% των αυξήσεων του ρεύματος οριζόντια για όλη την κοινωνία.
– Και εξαιτίας του ότι η ΔΕΗ και το προηγούμενο και αυτό το διάστημα εξαιτίας των επιτυχιών και των επιδόσεων που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα μπορεί να αντέξει αυτήν την αλλαγή του κόστους. Επειδή αυτά δεν θα είναι πρόσκαιρα και δεν θα συμβαίνουν μόνο μια φορά, χρειάζεσαι μια εταιρεία δυνατή που να επενδ΄ύσει σε ένα άλλο ενεργειακό μείγμα για να κάνει πράγματα προς όφελος της κοινωνίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των καταναλωτών “.
Τι σημαίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ για τους πολίτες
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε τι σημαίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ για τον πολίτη. “Οφείλεις να έχεις μια ΔΕΗ ισχυρή, που θα μπορεί να επενδύει στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, να μεγαλώσει δηλαδή το μίγμα από το οποίο παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα αν μπορεί να διεισδύσει σε γειτονικές χώρες, να μπορεί να περιορίσει την εξάρτηση της ενεργειακά από εισαγωγές, να κάνει δηλαδή όλα αυτά που στο διηνεκές θα τις επιτρέψουν η τιμολογιακή της πολιτική να είναι ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τα νοικοκυριά και τέτοια που θα κάνει την επιχείρηση πιο ανταγωνιστική. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λεφτά και επενδύσεις. Τι γίνεται τώρα λοιπόν; Τώρα η ΔΕΗ βρίσκει αυτά τα κεφάλαια όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά εξαιτίας του ότι κατάφερε να διαμορφώσει μια δομή, μια μορφή, μια επιχειρηματική ταυτότητα να πετύχει μεγέθη τέτοια που να προσελκύσει κεφάλαια από την αγορά για να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια αυτή”, απάντησε.
Γιατί η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ
Στο ερώτημα γιατί η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξεπούλησε τη ΔΕΗ, σημείωσε: ” Γιατί η αντιπολίτευση έχει μια σαφή προτίμηση. Kαι έναν σαφή προσανατολισμό έχει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΗ της εποχής του συνεργάτη του κ. Φωτόπουλου “, απάντησε και πρόσθεσε:

“Μας κατηγορούν για ξεπούλημα. Εάν κάποιος ήθελε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ θα έβγαινε να κάνει την πράξη αυτή όταν η μετοχή του σχεδίου ΄ήταν 2 ή 3 ευρώ ή 4 ευρώμ όχι 8 ευρώ που έχει τω΄ρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι “μας λένε ότι την εκχωρούμε. Το Δημόσιο θα έχει ισχυρή μειοψηφία 34% και θα είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος. Δεν θα υπάρχει άλλος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 34%. Δεν γίνεται πώληση γιατί εάν πουλούσαμε οποιοδήποτε κομμάτι, το ποσό θα πήγαινε στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτή την ώρα, αυτό που συμβαίνει στη Δ.Ε.Η. είναι ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το 34% που κρατά το Δημόσιο, στην ουσία ενισχύει την περιουσία του γιατί η εταιρεία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο ενισχυμένη οικονομικά”.
Kαι επανέλαβε ότι “τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία θα μπουν στο Ταμείο της ΔΕΗ, δεν θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους και κρατώντας το 34% του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου -και μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2015-2019 πήγε το 34% στο Υπερταμείο- θα έχει πάρα πολύ ισχυρό λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική της Επιχείρησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.