Quantcast
Τσακλόγλου: Μην βιαστείτε να βγείτε στη σύνταξη - enikonomia.gr
share

Τσακλόγλου: Μην βιαστείτε να βγείτε στη σύνταξη

δημοσιεύτηκε:

Τον λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να υποβάλουν τώρα αίτηση συνταξιοδότησης οι πολίτες εξήγησε στο “Πρώτο Πρόγραμμα” ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου αναφερόμενος στο θέμα των όριων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Όπως είπε σχετικά με το θέμα ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης “ο κόσμος ο οποίος ενδεχομένως τρομάξει και πάει τώρα να κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μόνο να βλάψει τον εαυτό του μπορεί. Γιατί το λέω αυτό πράγμα; Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς έχουν αρκετά έτη ασφάλισης. Και με τον νόμο Βρούτση τα τελευταία έτη ασφάλισης- πάνω από 30 έτη ασφάλισης και κυρίως πάνω από 35 έτη ασφάλισης έχουν πάρα πολύ καλούς συντελεστές αναπλήρωσης. Δηλαδή εάν βιαστεί κάποιος να πάει να πάρει σύνταξη τώρα θα πάρει αρκετά χαμηλότερη σύνταξη από αυτήν που θα έπαιρνε εάν έμενε στην εργασία του μερικά χρόνια παραπάνω”.

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση
Eρωτηθείς για τους φόβους που εκφράζονται περί αλλαγών στα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι “δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης, παραμένουν ακριβώς όπως ήταν προηγουμένως. Για παράδειγμα αυτό το οποίο λέμε με τον νόμο Κατρούγκαλο είναι ότι όποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα μπορεί να το ασκήσει αυτό το δικαίωμα του οποτεδήποτε θελήσει. Τα όρια τα μεταβατικά τα οποία προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλος ισχύουν απαρέγκλιτα. Δεν αλλάζει κάτι που να έχει σχέση με τα όρια συνταξιοδότησης”.
Και συνέχισε λέγοντας ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να παραδοθεί για 1 χρόνο το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών ετών για όσους έληγε το 2021.

Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε θα εκκαθαριστούν
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε πώς εξελίσσεται η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.
“Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά θα θέλαμε αυτός ο δρόμος… αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί παραπάνω. Δηλαδή εδώ και αρκετούς μήνες έχει αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός της απονομής συντάξεων. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη το στοκ των εκκρεμών συντάξεων σε σχέση με πριν από ένα εννεάμηνο έχει μειωθεί κατά περίπου 40 χιλιάδες με 45 χιλιάδες”.
Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι σε εκκρεμότητα λίγο παραπάνω από 130 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις κύριες. Το τονίζω κύριες γιατί εάν δεν εκδοθεί η κύρια σύνταξη προφανώς δεν πρόκειται να εκδοθεί ούτε η επικουρική ούτε το αντίστοιχο το εφάπαξ”, ξεκαθάρισε .
Σε ερώτηση πότε θα εκκαθαρίσει το σύστημα τις συντάξεις αυτές είπε ότι ” ήδη από τις 10.000 με 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκαθαρίζονταν τον μήνα, έχουμε φτάσει σε ένα νούμερο κοντά στις 20.000 .Kαι με την ένταξη των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων ελπίζουμε ό,τι αυτό το νούμερο θα πλησιάσει εάν όχι θα ξεπεράσει και τις 30.000 το μήνα”.
” Στόχος μας γενικά είναι να λύσουμε το πρόβλημα αυτό ή τουλάχιστον να το ε΄χουμε περιορίσει σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς “, είπε μεταξύ άλλων αναφορικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.




.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.