Quantcast
Έρχεται ο "κρατικός Τειρεσίας" για χρέη προς το Δημόσιο - enikonomia.gr
share

Έρχεται ο “κρατικός Τειρεσίας” για χρέη προς το Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο “μεγάλος αδελφός “για χρέη προς το Δημόσιο.
Πρόκειται για τον “κρατικό Τειρεσία” ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή έως τα τέλη του 2022 και στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο. Αυτό αφορά σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, τις οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους οι οποίες θα συγκεντρωθούν σε μια βάση δεδομένων προκειμένου να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα αντίστοιχη με την λεγόμενη “μαύρη λίστα” του “Τειρεσία” που περιλαμβάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.

Καλύτερη αξιολόγηση
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του Γραφείου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (credit bureau) όπως ονομάζεται επισήμως ο “κρατικός Τειρεσίας” εντός του 2022 ανακοίνωσε ο ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου NPL Managment Group που διοργάνωσε το DDC Financial Group και ξεκίνησε στην Αθήνα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρμούσης “η συγκέντρωση δεδομένων σε ψηφιακή μορφή αποτελεί καθοριστικό βήμα για την καλύτερη αξιολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την πιστοδοτική τους ικανότητα, ενώ περαιτέρω θα βοηθήσει τόσο τις τράπεζες όσο και τις εταιρείες διαχείρισης στην προσπάθεια τους να ρυθμίσουν αποτελεσματικότερα τις οφειλές από δάνεια.
Ο “κρατικός Τειρεσίας” όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται το Γραφείο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα συγκεντρώνει στοιχεία για τη συναλλακτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, προκειμένου να διαμορφώσει ένα σύστημα αξιολόγησης (scoring) που θα χρησιμοποιείται από όσους έχουν έννομο ενδιαφέρον όπως π.χ οι τράπεζες όταν θέλουν να δώσουν δάνεια ή οι εταιρείες διαχείρισης όταν θέλουν να ρυθμίσουν μια οφειλή. Θα καταγράψει δηλαδή τις οφειλές σε καθυστέρηση και όχι το σύνολο των οφειλών που έχει μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό. Με τον τρόπο αυτό θα αξιολογείται η πιστοληπτική δυνατότητα ενός φυσικού ή νομικού προσώπου και θα κρίνεται π.χ το κατά πόσον μπορεί να πάρει νέο δάνειο ή να πληρώνει το ύψος της δόσης που έχει συμφωνήσει με μια εταιρεία διαχείρισης στο πλαίσιο της ρύθμισης του δανείου του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.