Quantcast
Στα σκουπίδια 142 κιλά τροφίμων ετησίως - enikonomia.gr
share

Στα σκουπίδια 142 κιλά τροφίμων ετησίως

δημοσιεύτηκε:

Περισσότεροι από 1,48 εκατ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ (UnepFood Waste Index 2021) κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα στις πλέον σπάταλες χώρες διεθνώς.

Εξίσου αποκαλυπτικά της αλόγιστης σπατάλης που συντελείται στην Ελλάδα είναι τα ευρήματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2020 σύμφωνα με το οποία κάθε κα΄τοικος πετάει 142 κιλά τρόφιμα κάθε χρόνο .

Από τα συνολικά 142 κιλά τρόφιμα που σπαταλούνται κάθε χρόνο ανά άτομο, 109 κιλά αφορούν τα νοικοκυριά, 26 τον τομέα της εστίασης και 7 κιλά τον τομέα του λιανεμπορίου.

Παρότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται σε θέματα σπατάλης, έχουμε όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει φαγητό. Έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που έγινε σε συνεργασία με το μεγάλο σούπερ μάρκετ έδειξε ότι για μια τετραμελή οικογένεια η σπατάλη ανέρχεται στα 392, 8 κιλά τροφίμων ετησίως και από αυτές τις ποσότητες, σχεδόν οι μισές θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί, να καταναλωθούν και να μην πεταχτούν στα σκουπίδια.

Ενδεικτικά κάθε χρόνο μια τετραμελής οικογένεια πετάει 35,6 κιλά σε λαχανικά, 24,8 κιλά σε φρούτα, 22 κιλά σε αρτοσκευάσματα, 20 κιλά σε γαλακτομικά, 12, 4 κιλά σε ζυμαρικά και ρύζι 10, 8 κιλά σε πατάτες, 10,4 κιλά σε κρέας και ψάρι 4,4 κιλά σε αβγά.

Όλα αυτά την στιγμή που σχεδόν το 13% του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια και 45% των φτωχών νοικοκυριών στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.