http://www.enikonomia.gr/economy/253930,stirixi-se-diplo-metopo-gia-noikokyria-kai-epicheiriseis-oi-parem.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_253930_480e52c532-a7697ab0676394c8.jpg Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος... 11/9/2021 9:08:23 AM

Στήριξη σε διπλό «μέτωπο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στα σκαριά

Στήριξη σε διπλό «μέτωπο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στα σκαριά

«Ανοιχτό παράθυρο» από την κυβέρνηση σε νέες διευκολύνσεις και στήριξη προς νοικοκυριά και επαγγελματίες. Διπλό το μέτωπο των επερχόμενων παρεμβάσεων, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε στενό κλοιό τόσο από τα υψηλά ενεργειακά κόστη και το «τσουνάμι» ακρίβειας, όσο και από τις επιπτώσεις του νέου «κύματος» πανδημίας και των συνεπακόλουθων περιοριστικών μέτρων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ένα από τα πρώτα μέτρα που προωθούνται είναι ο «πάγος» στην αποπληρωμή των κεφαλαίων υπό την μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τα οποία έλαβαν οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας.

Για τις επιχειρήσεις λοιπόν που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβληθεί είτε στα τέλη Μαρτίου ή τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή η εξόφληση των ποσών να ξεκινήσει δύο ή πέντε μήνες μετά την καθορισμένη αυτή την στιγμή ημερομηνία.

«Πάγος» στην εξόφληση των Επιστρεπτέων Προκαταβολών

Άλλωστε, η ώρα του λογαριασμού για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές «κοντοζυγώνει» και θα πρέπει από τις αρχές της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η επιστροφή των χρημάτων αυτών, όπως έχει προγραμματιστεί.

Μία επιστροφή που θα γίνει μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που το ποσό εξοφληθεί στο σύνολό του, έως και το τέλος του έτους, τότε θα δοθεί μία επιπλέον έκπτωση της τάξεως του 15%.

Αν και υπάρχουν σκέψεις, λοιπόν, η έναρξη της αποπληρωμής των συγκεκριμένων υποχρεώσεων να μετατεθεί για αργότερα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα εκκαθαριστικά τα οποία και θα αναρτηθούν μόλις εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Οι φορολογούμενοι θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη myAADE το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν και το ποσό που θα πληρώσουν.

Το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος θα εμφανιστεί ως οφειλή όπως ακριβώς αποτυπώνεται και ο φόρος εισοδήματος.

Ποιες είναι οι επιλογές

Οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 60 δόσεων θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της επιστρεπτέας έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Όλα αυτά βεβαίως στην περίπτωση που δεν μετατεθεί ο χρόνος αποπληρωμής, όπως σχεδιάζεται αυτή την στιγμή.

«Παγώνουν» και οι 36 – 72 δόσεις

Σκέψεις πάντως υπάρχουν να πάει αργότερα χρονικά και η εξόφληση των λεγόμενων κορονοχρεών: Πρόκειται για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί και τα οποία κανονικά θα πρέπει και αυτά να αρχίσουν να καταβάλλονται από τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και συγκεκριμένα:

- φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID

- νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID

- φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID

- φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID

- φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021

- φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”,

- φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Αποφάσεις για τους κομμωτές

Επί του παρόντος ήδη το κυβερνητικό επιτελείο έχει αρχίσει να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα για να διευκολύνει κάποιους επαγγελματικούς κλάδους, όπως έκανε με τους κομμωτές.
Όπως αποφασίστηκε τίθεται προσωρινός περιορισμός στην εμπορία των καλλυντικών προϊόντων για επαγγελματική χρήση μέχρι και την πάροδο των μέτρων για τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πωλούνται μόνο σε επαγγελματίες με την επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητας.

Παρεμβάσεις και στους λογαριασμούς ρεύματος

Μέτρα όμως αναμένονται και για την ενεργειακή ακρίβεια: Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες την περαιτέρω αύξηση της κρατικής επιδότησης για την κιλοβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ειδικά για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου τα 18 ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για τις 300 kWh καλύπτουν μόλις το 1/3 της συνολικής επιβάρυνσης.
Το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο τραπέζι πάντως αναφέρει πως η πρώτη κίνηση, αύξηση της επιδότησης, θα γίνει για τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Η ενίσχυση ξεκίνησε με την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου 9 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh, αυξήθηκε στα 18 ευρώ για εκείνες του Οκτωβρίου και όπως όλα δείχνουν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 20 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh των καταναλώσεων Νοεμβρίου.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ