Quantcast
Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε θα καταβληθούν - enikonomia.gr
share

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε θα καταβληθούν

δημοσιεύτηκε:

Οικονομικές ενισχύσεις σε ασθενέστερους αλλά και στους υγειονομικούς, που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού από την πρώτη γραμμή, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για την ακρίβεια.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αλλά και τα ποσά που θα πάρουν αυτοί.

Συγκεκριμένα:
Ευάλωτοι συνταξιούχοι

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους.

Δικαιούχοι:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη.

Αφορά περίπου 830.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Κόστος: 210 εκατ. ευρώ.

ΑΜΕΑ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Υγειονομικοί πρώτης γραμμής

Θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Αναμένεται το βοήθημα να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αναφορικά με το έκτακτο βοήθημα σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία:

1) όπως συνέβη το 2020, και όπως έχω δεσμευτεί δημόσια, περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία, στα ΕΚΑΒ, και στα Κέντρα Υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα μέσο ποσό περίπου 900 ευρώ θα τους δοθεί άμεσα, μέσα στον Δεκέμβριο.

2) όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα έξτρα επίδομα ύψους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχοι. “Είναι μία ανακούφιση, όχι κάτι παραπάνω”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

3) το ίδιο ακριβώς επίδομα (250 ευρώ) θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρόκειται ουσιαστικά για όλους τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

“Ασφαλώς για τα άτομα με αναπηρία, απαιτούνται πολλά θεσμικά μέτρα, είμαι όμως υπερήφανος ότι αυτή η κυβέρνηση, είναι η πρώτη η οποία έχει ένα συγκροτημένο, ολιστικό και πολυεπίπεδο σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες αδικίες εις βάρος των πιο αδύναμων”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.