Quantcast
Σταϊκούρας για φορολοταρία: Έρχονται ανακοινώσεις πριν από τις γιορτές- Τι είπε για τα ταμειακά διαθέσιμα - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας για φορολοταρία: Έρχονται ανακοινώσεις πριν από τις γιορτές- Τι είπε για τα ταμειακά διαθέσιμα

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη να αλλάξει η μεταρρύθμιση για τη φορολοταρία προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική από τους πολίτες επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ .
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη φορολοταρία ενόψει Χριστουγέννων είπε ότι, χρειάζεται μεταρρύθμιση αυτό .
” Δουλεύουμε, εργαζόμαστε . Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι αλλά πιθανόν να είμαστε έτοιμοι πριν από τις γιορτές. Δεν θέλει νομοθέτηση, είναι πράξη του υπουργείου Οικονομικών”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι η νέα φορολοταρία θα έχει περισσότερες παροχές σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστική από τους πολίτες”.
Το βασικό σενάριο στο οποίο τρέχει η ελληνική οικονομία

Επίσης ρωτήθηκε εάν υπάρχουν λεφτά για να γίνει νέο lockdown στη χώρα. ” Δεν υπα΄ρχει περίπτωση lockdown να γίνει όπως το ε΄χει ανακοινώσει η κυβέρνηση και το έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους… όπως το γνωρίζαμε το lockdown στο παρελθόν”, απάντησε.

Eπανέλαβε ότι ” δεν υπάρχει περίπτωση lockdown όπως έχει τοποθετηθεί η ίδια η κυβέρνηση. Άρα μένουμε σε αυτό. Και αυτό είναι το βασικό σενάριο στο οποίο τρέχει η οικονομία. Μάλιστα η οικονομία τρέχει σε συρρίκνωση των επιπτώσεων της πανδημίας από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αλλά από εκεί και πε΄ρα τα ταμειακά διαθέσιμα μας είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις ( δημοσιονομικό περιθώριο) σε οποιεσδήποτε κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν”.

Και συνέχισε λέγοντας ” θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί…. εάν χρειαστεί και το 2022 ανάλογα με της εξελίξεις και στα δύο πεδία: πανδημία και ενεργειακή κρίση” και εξήγησε ότι δεν σημαίνει ότι η χώρα ότι επειδή έχει ταμειακά διαθέσιμα ε΄χει και τον δημοσιονομικό χώρο για να διαθέσει αυτούς τους πόρους στην κοινωνία .Το να δώσει πόρους η χώρα σημαίνει ότι αυξάνεται το έλλειμμά, τόνισε με έμφαση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι
συνολικά τα ποσά που δόθηκαν στην κοινωνία από το 2020 έως το 2022 για
να βοηθηθεί λόγω της πανδημίας ανέρχονται σε 43,3 δισ. ευρώ, χρήματα που
δανείστηκε η χώρα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Επίσης μίλησε και για το πρωτογενές έλλειμμα. Όπως είπε το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 7% του ΑΕΠ ή σε 13 δισ. ευρώ το 2021, ενώ το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ ή σε 350 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι εκτιμάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά μέσα από την ανάπτυξη, ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες θα τεθούν εκ νέου από το 2023.

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρωθεί το επόμενο έτος

Όσον αφορά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ του 2022, , είπε ότι αυτός θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10
ή 12 δόσεις. ” Προσδοκούμε οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν
μικρότερο ΕΝΦΙΑ, καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του
φόρου κατά 60 εκατ. ευρώ” , τόνισε.

Ο υπουργός κάλεσε τους
πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για τη ρύθμιση του
ιδιωτικού χρέους τους σε τράπεζες και ΑΑΔΕ, μέσω του νέου εξωδικαστικού
μηχανισμού. Ήδη, όπως ανέφερε, ολοκληρώθηκαν χθες οι πρώτες 24
περιπτώσεις και οι ρυθμίσεις είναι σημαντικά βελτιωμένες για τον πολίτη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.