Quantcast
Χατζηδάκης: Τι είπε για την έκθεση του ΟΟΣΑ και τα περί αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Τι είπε για την έκθεση του ΟΟΣΑ και τα περί αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη χώρα μας ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ .

Συγκεκριμένα στην ερώτηση εάν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα απάντησε ότι “δεν υπάρχει αυτήν την ώρα κάτι στον ορίζοντα και ούτε κανείς ξέρει. Όλες αυτές είναι θεωρητικές προσεγγίσεις, προβολές για το τι θα γίνει το 2035 – 2050. Αυτή την ώρα εκείνο που ξέρουμε εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ότι προσπαθούμε να κλείσουμε με την εκκρεμότητα των συντάξεων και να προχωρήσουμε το νέο ταμείο, το ΤΕΚΑ όπως λέγεται, το επικουρικό ταμείο για τους νέους ασφαλισμένους. Γιατί αλλάζει το σύστημα εκεί και υπάγονται σε ένα καινούριο σύστημα με προσωπικούς κουμπαράδες”.

Για το νέο επικουρικό: Τι είναι αυτό που αναμένεται να ισχύσει από τον νέο χρόνο


Επίσης μίλησε και για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. “Για τους ασφαλισμένους που μπαίνουν για πρώτη φορά από 1/1/22 στην αγορά εργασίας αλλάζει το σύστημα όπως έχει γίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αντί να βάζουν τα λεφτά τους σε έναν κορβανά, σε έναν κουβά να πληρώνουν τους σημερινούς συνταξιούχους, θα πληρώνουν για τον εαυτό τους σε έναν ατομικό κουμπαρά, σε έναν ατομικό λογαριασμό και θα μπορούν καθώς περνούν τα χρόνια να καθορίσουν και οι ίδιοι σε έναν βαθμό το ύψος της σύνταξής τους διαλέγοντας το αντίστοιχο συνταξιοδοτικό προφίλ”.

Όσον αφορά στο εάν μπορεί να χάσει κανείς τα λεφτά του με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και να μην πάρει σύνταξη είπε ότι “υπάρχει μέσα στον νόμο γραμμένο ξεκάθαρα ΄οτι το κράτος, ακόμη και στραβά να πάνε τα πράγματα στις επενδύσεις, εκείνο το οποίο το κράτος εγγυάται είναι ότι θα πάρεις τα λεφτά του συν τον πληθωρισμό”.

“Τι είδους τζόγος είναι αυτός που το κράτος έρχεται και σου εγγυάται ότι θα πάρεις τα λεφτά σου συν τον πληθωρισμό “, διερωτήθηκε και σχολίασε ότι ” εκείνο το οποίο έχει δείξει μέχρι τώρα η εμπειρία είναι ότι αυτό το σύστημα οδηγεί σε ψηλότερες συντάξεις, από43% μέχρι 68%”.

Δεν γίνονται επενδύσεις σε αποκομμένες μετοχές αλλά σε επενδυτικά καλάθια και κεντρικά και απλώς ο ασφαλισμένος διαλέγει το προφίλ του , ανέφερε μεταξύ άλλων και εξήγησε ότι οι νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη στο μέλλον. ” Πάμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το πρόβλημα με το να συνδέσουμε τους νέους με τη σύνταξή τους, να τους επιτρέψουμε να καθορίσουν σε κάποιον βαθμό το ύψος της σύνταξής τους και να έχουν οι άνθρωποι έναν ατομικό κουμπαρά αντί να μπαίνουν τα λεφτά τους σε ένα κουβά”, σημείωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.