Quantcast
Και νέα έκπτωση στο φυσικό αέριο για Δεκέμβριο και α’ τρίμηνο του 2022 - Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης - enikonomia.gr
share

Και νέα έκπτωση στο φυσικό αέριο για Δεκέμβριο και α’ τρίμηνο του 2022 – Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης

δημοσιεύτηκε:

Για την ακρίβεια που πλήττει κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και για το εάν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις μίλησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ο οποίος είπε ότι εξετάζεται και νέα έκπτωση στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown της πανδημίας δημιούργησε αυξημένη ζήτηση, ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Ενώ γι’ αυτούς – αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς- τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα την αξία της παραγωγής, της μεταφοράς και τελικά των αγαθών».

Όπως υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η γενεσιουργός αιτία των αυξήσεων στην Ελλάδα είναι οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. Γι’ αυτό από πολύ νωρίς προχωρήσαμε σε σειρά μέτρων. Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά αυξήθηκε δύο φορές από τον Σεπτέμβριο όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκε από τα 84 εκατ. ευρώ στα 174 εκατ. ευρώ. Τον φετινό χειμώνα οι δικαιούχοι θα υπερβούν το ένα εκατομμύριο, αυξημένοι κατά 300.000 συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021. Από το 2020 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι και καταναλωτές φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αναστείλαμε τις χρεώσεις των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη χρήσης θα εξοφληθούν σταδιακά από την άνοιξη του επόμενου έτους όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 15% στους προμηθευτές της, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν αντίστοιχα τα τιμολόγια στους καταναλωτές» και πρόσθεσε:

«Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για τον μήνα Δεκέμβριο, όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.