Quantcast
Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τον Σταϊκούρα για τον ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τον Σταϊκούρα για τον ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Στο θέμα με τις… διαφορετικές δηλώσεις για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα, αλλά αντίθετα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και μεταξύ των υπουργείων τους.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, “η άσκηση της μειώσεως του ΦΠΑ στα προϊόντα δεν είναι καθόλου εύκολη άσκηση. Ωραία λέγεται στην τηλεόραση, πολύ δύσκολα γίνεται στη πράξη”.

“Τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ δύσκολη άσκηση. Συντάσσομαι με την αγωνία που έβγαλε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας και δεν είμαι σε καμιά αντίθεση μαζί του όπως ψευδώς γράφεται σήμερα” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας για τα πρωτοσέλιδα που τον βάζουν σε κόντρα με τον Χρήστο Σταικουρα για το θέμα του ΦΠΑ, είπε ότι “υπάρχουν σήμερα δύο πρωτοσέλιδα που βάζουν εμένα σε μια κόντρα με τον συνάδελφό μου και φίλο μου πρώτα από όλα τον Χρήστο Σταϊκούρα για το θέμα του ΦΠΑ”.

Ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία υπουργείου Ανάπτυξης και υπουργείου Οικονομικών είναι στενή και αγαστή.

“Δεν έχω καμία διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα απολύτως. Αντιθέτως όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε είναι πάντοτε σε συνεργασία για το καλό του τόπου. Αυτό το οποίο είπα εγώ σε μια εκπομπή είναι ότι εξετάζεται μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα , γίνεται άσκηση. Αυτό που είπε ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι είναι αδύνατον να συμβεί καθώς πρέπει να τηρηθεί η πορεία του προϋπολογισμού.
Και πράγματι έχει δίκιο το υπουργείο Οικονομικών ότι η μείωση του ΦΠΑ θα είχε σημαντική επίπτωση στα δημόσια έσοδα .Και άρα ως μέτρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί”. υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης μίλησε για την αγορανομική διάταξη που έχει φτιάξει το υπουργείο. “Υπάρχουν διάφορα άλλα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κράτος -δεν εννοώ μόνο αυτά που έχουμε εμείς στη διάθεση μας στο υπουργείο Ανάπτυξης τα οποία ήδη χρησιμοποιούμε .Εμείς έχουμε φτιάξει αγορανομική διάταξη που ελέγχει το ποσοστό του κέρδους όσο διαρκεί η πανδημία. Και άρα ελέγχους κάνουμε κάθε μέρα βάσει αυτής της διάταξης. Και τα σούπερ μάρκετ και όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε πολύ αυστηροί στον τρόπο που κάνουμε αυτό τον έλεγχο”.

“Υπάρχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που προσέχει και ερευνά για το εάν υπάρχουν φαινόμενα καρτέλ τα οποία δεν θέλουμε να υπάρξουν ποτέ στην Ελλάδα. Υπάρχει κι ε΄νας διάλογος και δικός μου και γενικά της κυβερνήσεως με την αγορά για το πώς θα μπορούσε η αγορά να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά όπως την απορρόφηση μέρους αυτών των αυξήσεων. Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ασφαλώς δεν είναι εύκολη η άσκηση αυτή γιατί επαναλαμβάνω η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και είναι σχεδόν στα πάντα .Προφανώς η άσκηση είναι πολύ δύσκολη “.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.