Quantcast
Πληθωρισμός: Άλμα στο 6,3% τον Φεβρουάριο - Νέο ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Πληθωρισμός: Άλμα στο 6,3% τον Φεβρουάριο – Νέο ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Στο 6,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό πληθωρισμού της Ελλάδας τον Φεβρουάριο έναντι 5,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ το Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στο 5,8%, από 5,1% τον Ιανουάριο. Αυτό συνέβη λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας.

Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 5,1%, που ήταν και τότε το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία από τον Ιανουάριο 1997 που άρχισε να καταγράφεται αυτός ο δείκτης για τις 19 χώρες που είχαν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Από το Νοέμβριο, ο πληθωρισμός καταγράφει κάθε μήνα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας το Φεβρουάριο (31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (2,5%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο).

Πληθωρισμός: Ποιες χώρες είχαν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ποιες το χαμηλότερο

Τον υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατέγραψαν το Φεβρουάριο οι παρακάτω χώρες: η Λιθουανία (13,4%), η Εσθονία (12,4%) και το Βέλγιο (9,6%). Ωστόσο τον ίδιο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού σημείωσαν η Γαλλία (4,1%), η Φινλανδία (4,3%) και η Πορτογαλία (4,4%)


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.