Quantcast
2o Συνέδριο Real Estate - Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εφαρμόζει στεγαστική πολιτική με προγράμματα ύψους 2,25 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

2o Συνέδριο Real Estate – Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εφαρμόζει στεγαστική πολιτική με προγράμματα ύψους 2,25 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

“Η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Συνέδριο Real Estate Summit 2024 του ομίλου REAL Group με τίτλο «Μια νέα εποχή ανατέλλει για την εγχώρια αγορά». Ο κ. Χατζηδάκης τόνισεζτονίζοντας πώς , μέσω αυτής της αξιοποίησης μπορούν να γίνουν επενδύσεις που θα ωφελήσουν το δημόσιο και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Του Θάνου Μωριάτη

Σχολιάζοντας την αύξηση που παρατηρείται στα ενοίκια ο υπουργός επεσήμανε ότι “όταν πηγαίνει καλά η οικονομία και ο τομέας του Real Estate αυτόματα ανεβαίνουν και τα ενοίκια. Μας απασχολεί το ζήτημα της προσιτής στέγης” συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απαραίτητες κινήσεις για τη διαρρύθμιση του πλαισίου μέσω της επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με προγράμματα συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ και με πιο εμβληματικό το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για χαμηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέους που ωφέλησε περισσότερα από 20.000 άτομα, με το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω αλλά και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε τον πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και προέταξε την σημασία που δίνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα του Real Estate ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις δεύτερης κατηγορίας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις στα ακίνητα.

«Δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε τις επενδύσεις στο real estate. Η οικονομία μας χρειάζεται επενδύσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Αρκεί αυτές να σέβονται τον νόμο και, φυσικά, το περιβάλλον» επεσήμανε σημειώνοντας ότι λανθασμένα υποστηρίζεται ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σε ακίνητα οφείλονται στην Golden Visa. “Η πραγματικότητα είναι ότι η Golden Visa αντιστοιχεί στο 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων”. Σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερεπένδυση στα ακίνητα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που υποστηρίζουν εκείνοι που υπονοούν ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα είναι «δεύτερης κατηγορίας». “Είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, ενώ την τετραετία 2015-2018, το 42% των συνολικών επενδύσεων που έγιναν στην χώρα μας ήταν σε ακίνητα, την τετραετία 2019-2023 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 35%. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 51%. Άρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων, ιδιαίτερα μετά την καθίζηση της περασμένης δεκαετίας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Καλωσορίζουμε», κατέληξε ο υπουργός, «όλες τις νόμιμες και προωθητικές για την οικονομία επενδύσεις: τις επενδύσεις των εφοπλιστών στη στεριά. Τις επενδύσεις στον βιώσιμο τουρισμό. Τις επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Τις επενδύσεις στο real estate. Είμαστε εδώ για να θέτουμε, φυσικά, τους κανόνες. Για να εφαρμόζουμε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Για να θέτουμε όρια εκεί που απαιτούνται. Όπως κάναμε πρόσφατα με την Golden Visa. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ενδεχομένως κάποιες από αυτές και να προχωρήσουμε μπροστά στο δρόμο της ανάπτυξης».

“Στην προσπάθεια να ανέβουμε ακόμα ψηλότερα έχουμε θέσει ρυθμίσεις που τονώνουν την αγορά των ακινήτων” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 35%, την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές η οποία έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2025, την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών έως τις 800 χιλ. ευρώ για συγγενείς 1ου βαθμού, τα προγράμματα Εξοικονομώ, μέσω των οποίων έχουν πέσει στην αγορά πάνω από 2 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Επίσης την αύξηση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων αλλά και την προώθηση μεγάλων real estate επενδύσεων με πιο εμβληματική από αυτές, το Ελληνικό. Ο υπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αγορά έχει ωφεληθεί και από τα αποτελέσματα της προσέλκυσης επενδύσεων από διεθνείς κολοσσούς (Amazon, Google, Pfizer, Microsoft, CISCO), καθώς και αυτές έχουν μία διάσταση real estate.

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων: Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Πλατινένιος Χορηγός Prodea Investments, Χρυσός Χορηγός Trade Estates, Αργυρός Χορηγός Eurolife FFH, Noval Property, Χορηγοί Alpha Real Estate Services, ΔΕΗ, Dimand, Grecotel, Revithis & Partners.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.