Quantcast
3+1 λόγοι που η Γερμανία θέλει τη συνέχιση επιτήρησης της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

3+1 λόγοι που η Γερμανία θέλει τη συνέχιση επιτήρησης της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Του Σωτήρη Καψώχα

Οι πολιτικές διεργασίες που σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με ισχυρό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι πιέσεις του ΔΝΤ για παραμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό πρόγραμμα, οι προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015, είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα του ελληνικής οικονομίας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εργασίες της Γερμανικής Βουλής κατά τη διαδικασία έγκρισης της δίμηνης παράτασης  του ελληνικού προγράμματος.

 

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

Η εισηγητική έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που συνόδευσε το ελληνικό αίτημα για παράταση και παροχή νέας γραμμής πίστωσης, έδωσε έμφαση στον «κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της περιοχής της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».

 

Δίχτυ ασφαλείας

Γι΄ αυτό στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η Κομισιόν εκτιμά πως ειδικά λόγω των συνεπειών πάνω σε όλη την ευρωζώνη που απορρέουν από τους υπαρκτούς κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό τομέα και τις αβεβαιότητες στις χρηματιστηριακές αγορές, θα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».

 

Κατηγορηματική η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υιοθετώντας τη γνωστή σκληρή γραμμή Σόιμπλε έθεσε με σαφή κατηγορηματικό τρόπο το πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας προκειμένου να «απολαύσει» την προσφερόμενη προστασία, οριοθέτησε το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2015 που μπορεί να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ προσδιόρισε τη «χρονική διάρκεια παραμονής στην γραμμή προληπτικής στήριξης τουλάχιστον σε 12 μήνες, ξεκινώντας από την μέρα της απόφαση ΕSM».

 

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα «για να έχει ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης πρόσβαση στην εγκεκριμένη πιστωτική γραμμή προληπτικής στήριξης από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) πρέπει να τηρεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Την Τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,

β) Δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου,

γ) βελτίωση της θέση της εξωτερικής οικονομίας,

δ) Φερεγγυότητα των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα και

ε) συγκεκριμένη έκταση και χρονική διάρκεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

 

Υπερβολικό έλλειμμα

Όπως απορρέει από το εισηγητικό σημείωμα του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας «Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να μηδενίσει το υπερβολικό έλλειμμα το αργότερο έως το τέλος του 2016» ενώ «πρέπει να υλοποιήσει άμεσα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον».

 

Δύσκολη η αυτοτελής πορεία

Είναι προφανές ότι οι γερμανοί, στο βαθμό που αξιολογούν ότι οι πολιτικές στην Ελλάδα δημιουργούν προβλήματα στο δική τους στρατηγική σε σχέση με τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία, δύσκολα θα επιτρέψουν στις ελληνικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν αυτοτελή πορεία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.