Quantcast
5 ενεργειακά προγράμματα για νοικοκυριά και επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

5 ενεργειακά προγράμματα για νοικοκυριά και επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση των τριών προγραμμάτων του Εξοικονομώ, καθώς και των προγραμμάτων “Φωτοβολταϊκό στη στέγη” και “Αλλάζω θερμοσίφωνα”.

«Έχουμε το επόμενο διάστημα προγραμματίσει να εκκινήσουν πέντε προγράμματα με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το “Φωτοβολταϊκό στη στέγη”, το “Αλλάζω θερμοσίφωνα”, το “Εξοικονομώ 2023”  για όλα τα νοικοκυριά, “το Εξοικονομώ -Ανακαινίζω για νέους” και το “Εξοικονομώ επιχειρήσεων”.

Όπως ανέφερε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ., ο προϋπολογισμός επιδότησης των προγραμμάτων ανέρχεται στα 1,2 δισ ευρώ που θα διατεθούν τον επόμενο χρόνο. Επεσήμανε, αυτά τα χρήματα, θα κινητοποιήσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ επενδύσεων.

«Μιλάμε για επενδύσεις που περνάνε κατευθείαν στην αγορά, στην κοινωνία. Μιλάμε για μικρά έργα, μιλάμε για ανακαινίσεις σπιτιών για 20 με  με 25 χιλ ευρώ, μιλάμε για ηλιακούς θερμοσίφωνες όπου κατασκευάζονται πολλοί περισσότεροι από αυτούς στη χώρα μας. ‘Εχουμε μια πολύ μεγάλη βιομηχανία, εξαγωγική βιομηχανία  που παράγει εντός Ελλάδας ηλιακούς θερμοσίφωνες .Άρα καταλαβαίνετε πόσο σημαντικά  είναι αυτά τα προγράμματα » συμπλήρωσε.

 Μερικές πληροφορίες για τα προγράμματα

1.«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μπορούν να συμμετάσχουν οι πολίτες που έχουν γεννηθεί από  την 1η Ιανουαρίου του 1984 έως και  τις 31 Δεκεμβρίου 2005 και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ ενώ έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν για να ενταχθούν  στο «Ανακαινίζω»

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο ενότητες:

Α. «Εξοικονομώ για Νέους»:

  • Αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  • Στο πρόγραμμα μπορούν ενταχθούν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και το ιδιοκατοικούν, ή είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν.
  • Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι έως  25.000 ευρώ.
  • Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Β. «Ανακαινίζω για Νέους»:

  • Αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.
  • Βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει κανείς  στο σκέλος του “Ανακαινίζω” είναι να έχει ενταχθεί  πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».
  • Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100%.
  • Ενίσχυση  δίνεται στους  ωφελούμενους  ηλικίας 18 έως 39 ετών που διαβιούν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
  • Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για Νέους» είναι έως 10.000 ευρώ.
  • Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και:

  • Να υφίσταται νόμιμα.
  • Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

2.”Αλλάζω θερμοσίφωνα”

Μέχρι αρχές αρχές Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η  πλατφόρμα https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona  για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος  “Αλλάζω θερμοσίφωνα” στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθεί επιδότηση έως και το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η τελική αξία του κάθε  voucher που διαμορφώνεται από 510,48 ευρώ και φτάνει μέχρι και 904,84 ευρώ εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Υπενθυμίζεται πως προϋποθέσεις για να δοθεί επιδότηση οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1ηΙανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν κάνει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ –  Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.