Quantcast
Θέλετε να σας πληρώσουμε; Δώστε μας την δόση - enikonomia.gr
share

Θέλετε να σας πληρώσουμε; Δώστε μας την δόση

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Η ανάγκη της κάλυψης υποχρεώσεων για χρέος ύψους 4,5 δις ευρώ για πρώτο τρίμηνο του χρόνου ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες οι ευρωπαίοι εταίροι μας υποχώρησαν στο τελευταίο Eurogroup για την 2μηνη παράταση του μνημονίου αντί της 6μηνης επιμήκυνσης που ήταν έτοιμοι να μας επιβάλλουν.

Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσκοβισί στο περιθώριο τους Eurogroup της περασμένης Δευτέρας .

 Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Χαρδούβελης είναι στον Γάλλο επίτροπο ότι το θέμα της αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει την δόση των 7,2 δις ευρώ ( 3,2 δις ευρώ από ΕΕ και ΕΚΤ και 3,2 δις ευρώ από το ΔΝΤ) . Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να εξασφαλίσει και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του πρώτου τριμήνου. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των 4,5 δις ευρώ ; Τα 2,5 δις ευρώ θα πρέπει να πληρώσουμε στο ΔΝΤ. Περίπου 1,8 δις ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν σε τόκους και άλλα 200 εκ ευρώ για αν αποπληρώσουμε προμήθειες και έξοδα δανείων.

 Η ανησυχία μήπως η Ελλάδα δεν καταφέρει να εκπληρώσει την υποχρεώσεις της σε συνδυασμό και με την υπόσχεση για την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου τα ης δημοκρατίας κούρεψαν τελικά και την παράταση του προγράμματος στους 2 μήνες.

 Συνολικά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει λήξεις ομολόγων και αποπληρωμές δανείων συνολικού ύψους 22,5 ευρώ ..Μέσα στον επόμενο χρόνο το δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα προ τα ην ΕΚΤ συνολικής αξίας 6,7 δις ευρώ.

 Θα πρέπει επίσης να αποπληρώσει 8,7 δις ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ και να εξοφλήσει 360 εκ ευρώ σε ιδιώτες επενδυτές ( Hedge Funds) οι οποίοι δεν δέχθηκαν την ρήτρα συλλογικής δράσης και τώρα πληρώνονται στο ακέραιο.

 Μαζί με όλα αυτά το δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει μέχρι και το τέλος του χρόνου τόκους συνολικού ύψους 5,35 δις ευρώ.

 Το πιο βαρύ σε υποχρεώσεις τρίμηνο είναι το τρίτο .Από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο θα πρέπει να βρεί και να αποπληρώσει 10,5 δις ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ ( 6,68 δις ευρώ ) δάνεια του ΔΝΤ ( 1,83 δις ευρώ ) ιδιώτες επενδυτές ( 100 εκ ευρώ ) και τόκους ύψους 1,5 δις ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.