Quantcast
Θετικό το κλίμα στο EWG - Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - enikonomia.gr
share

Θετικό το κλίμα στο EWG – Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που έχουν επιστρέψει εδώ και μια ώρα, συνεχίζει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με στόχο να ολοκληρωθεί συζήτηση με τους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group (και πάλι στη Βίλα Σαίντ στο Παρίσι) όπου ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, συζήτησαν την πρόοδο του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά της σημερινής διαπραγμάτευσης με αυτές που προηγήθηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου, είναι ότι για πρώτη φορά το ελληνικό πρόγραμμα εξετάστηκε αναλυτικά στις 2,5 ώρες της συνεδρίασης. Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες, παραδέχθηκαν την σύγκλιση που υπήρχε σε πολλά από τα εμπόδια της συμφωνίας και ζήτησαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να υπάρξει, το ταχύτερο δυνατό, συμφωνία με τους θεσμούς .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ. Δεν είναι όμως σαφές ακόμη, αν συνοδευτεί και από την κοινή ανακοίνωση από ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ, που θα περιγράφει συνοπτικά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Η σημερινή διαπραγμάτευση, αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, με την ανασκόπηση όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν το πενθήμερο, από το περασμένο Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι όλες αυτές τις ημέρες, έχει υπάρξει σύγκλιση για το θέμα της αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα στο 1,2-1,5% του ΑΕΠ, που προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Οι θεσμοί συμφώνησαν επίσης, στο να υπάρχει ρήτρα επενδύσεων και συμμετοχή του δημοσίου σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που αποκρατικοποιείται. Δεν δέχθηκαν όμως, τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να πηγαίνουν οπουδήποτε αλλού εκτός από το δημόσιο χρέος.

Στα φορολογικά, δέχθηκαν τα νέα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά, στα οποία περιλαμβάνεται και το τέλος πολυτελών διακοπών. Διαφώνησαν όμως στο θέμα της αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και στην μη αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ.

Πλήρης διαφωνία υπήρξε στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ  σημεία σύγκλισης υπήρχαν και στο θέμα της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα την διάταξη για την προστασία των πλειστηριασμών, το οποίο η ελληνική πλευρά δέχθηκε να επανεξετάσει.

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, θα συνεργαστούν και την Πέμπτη με την ελληνική κυβέρνηση, παρατείνοντας κατά μια ημέρα τις επαφές, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σήμερα Τετάρτη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, βρίσκεται καθ’ οδόν για την Ρίγα της Λετονίας ,προκειμένου να συμμετέχει στη συνεδρίαση του άτυπου Eurorgroup της Παρασκευής. Τον υπουργό θα συναντήσει αύριο στην Ρίγα και η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.