Quantcast
Θρίλερ χωρίς τέλος η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Στον αέρα η δόση των 2 δις - enikonomia.gr
share

Θρίλερ χωρίς τέλος η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Στον αέρα η δόση των 2 δις

δημοσιεύτηκε:

Σε θρίλερ εξελίσσσεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ.

Τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας είναι δύο: η προστασία της α’ κατοικίας και οι νέες απαιτήσεις του κουαρτέτου για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στους δανειστές, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει την πρώτη κατοικία και πως για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος απαιτούνται πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή. 

Την Κυριακή ο Αλ.Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δεν αποκλείεται ο κ.Τσίπρας ν’ αναζητήσει την πολιτική συνδρομή ακόμα και της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως, η πορεία των διαβουλεύσεων δείχνει πως απομακρύνεται ο στόχος της κυβέρνησης να εγκριθεί στο Eurogroup της Δευτέρας η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία 24ωρα, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου ώστε να υπάρξει συμφωνία, όμως προς το παρόν η εξέλιξη των διαβουλεύσεων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Για το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, οι διαφορές Αθήνας-θεσμών για το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και την αξία της περιουσίας των δανειοληπτών παραμένουν αγεφύρωτες.

Σύμφωνα με το Mega, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του δανειολήπτη πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στις 180.000 ευρώ, όμως δεν συζητά να μειωθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από τις 32.000 ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν η αντικειμενική αξία της περιουσίας όσων προστατεύονται να μην υπερβαίνει τα 100.000 με 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο να προστατεύει μόνο όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της φτώχειας.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν να βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για μόλις μία ημέρα. Ζητούν δηλαδή να υπάρξουν νέες αλλαγές, παρά τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.