Quantcast
ΑΑΔΕ: Έρχονται «ραβασάκια» στους μεγαλοφειλέτες για χρέη - Ποιους αφορά και τι θα αναφέρει - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Έρχονται «ραβασάκια» στους μεγαλοφειλέτες για χρέη – Ποιους αφορά και τι θα αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Στα «μανταλάκια» της ΑΑΔΕ θα βγουν οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που δεν θα ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 4 Αυγούστου. Δηλαδή οι παραπάνω, εάν δεν προβούν σε ρύθμιση, τότε τα ονόματά τους θα συμπεριληφθούν στις σχετικές λίστες  της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Αυγούστου. 

Το τελεσίγραφο

Μάλιστα η ΑΑΔΕ αναμένεται να στείλει στις 18 Ιουλίου 2023 στους πολίτες που έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ στη Εφορία και σε ασφαλιστικά ταμεία τελεσίγραφο το οποίο θα λέει πως  θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι οφειλές  μέχρι την 1η Αυγούστου 2023  για να μην βρεθεί το όνομα τους στη μαύρη λίστα που θα δημοσιοποιηθεί στις 4 Αυγούστου 2023.

Σημειώνεται δε πως οι  λίστες θα είναι κοινές για τους πολίτες που έχουν χρέη προς σε Εφορίες, Τελωνεία και στον  ΕΦΚΑ και θα αναγράφεται το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου.

Ποιους αφορά

Επίσης επισημαίνεται πως οι λίστες αυτές θα αφορούν τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς τη φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ των 150.000 ευρώ ο καθένας τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων.

Αναλυτικά η λίστα αυτή αφορά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στη λίστα που θα δημοσιοποιήσει η ΑΑΔΕ θα αναγράφονται τα εξής: 

  • Για τα φυσικά πρόσωπα  θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
  • Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ωστόσο ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, δίνεται η δυνατότητα  η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Οι εξαιρέσεις 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμη και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οι οφειλές  που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές  που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές  των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας

Οι μεγαλοοφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω των  προγραμμάτων ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι το τέλος του μήνα. Αναλυτικά:

1.Αναβίωση των 36/72 (χρέη πανδημίας) και 120 δόσεων:

Την οφειλή τους μπορούν να επανεντάξουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 οι πολίτες που έχασαν τις ρυθμίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023 εάν δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλλουν δυο δόσεις.

Εάν όμως έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους  οι παραπάνω και θέλουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις, τότε θα πρέπει εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Οι οφειλέτες αυτοί θα έχουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων. Μερικά από αυτά είναι  μεταξύ άλλων η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και η  αναστολή κατασχέσεων.

2.Νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων: 

Το χρέος τους στη ρύθμιση αυτή μπορούν να εντάξουν οι πολίτες που την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1 η Νοεμβρίου του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.