Quantcast
ΑΑΔΕ: Έρχονται οι "ράμπο" της εφορίας σε νησιά - Ποιοι είναι στο στόχαστρο - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι “ράμπο” της εφορίας σε νησιά – Ποιοι είναι στο στόχαστρο

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου οι “ράμπο” της ΑΑΔΕ σε νησιά και σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους  σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις  όπως για την έκδοση των αποδείξεων από ταμειακές μηχανές, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου της  φοροδιαφυγής κυρίως του ΦΠΑ αλλά και της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η πρώτη μεγάλη απόβαση των ράμπο στα νησιά αναμένεται να γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για το θέμα αυτό. ενώ εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν  περισσότεροι από 30.000 τέτοιου είδους ελέγχους με 5.000 laptop αλλά και με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣLive που θα ενεργοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Σημειώνεται δε πως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ την ώρα που γίνονται οι  έλεγχοι  αυτοί να ενημερώνεται για το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργεί αυτόματες διασταυρώσεις και να εκδίδει επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

«ΕΛΕΓΧΟΣLive»: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Οι φορο-ελεγκτές θα μπορούν μέσω των tablet και του «ΕΛΕΓΧΟΣLive»:

1.Να  ελέγχουν:

  • με  αυτόματη διαδικασία την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων . Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και  QRScanners.
  • εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
  • το προφίλ  του ελεύθερου επαγγελματία η της επιχείρησης,  δηλαδή εάν έχει υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροπος.

2.Να κάνουν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

3. Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Τα πρόστιμα

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα επιβάλλεται λουκέτο στις επιχειρήσεις. Αναλυτικά:

  • Άμεσα για 48 ώρες εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β’ διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Ταινία σφράγισης

Κατά τη διαδικασία της σφράγισης που ενεργείται από αστυνομικό υπάλληλο με τη σύμπραξη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του εξουσιοδοτούμενου από αυτόν υπαλλήλου, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία με την ένδειξη στην ελληνική γλώσσα, κατά περίπτωση, «κλειστό λόγω/ φορολογικών παραβάσεων/παρεμπόδισης διενέργειας φορολογικού ελέγχου/απειλής χρήσης βίας σε βάρος υπαλλήλου της ΑΑΔΕ/χρήσης βίας σε βάρος υπαλλήλου της ΑΑΔΕ/παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, από…………………(ημερομηνία – ώρα) έως………….. (ημερομηνία – ώρα), σε εκτέλεση της υπ’ αρ………… πράξης/απόφασης και ταινία με την ένδειξη στην αγγλική γλώσσα, κατά περίπτωση, “closed due to tax violations/prevention of tax audit/threat of use of violence against IAPR employee/use of violence against IAPR employee/infringement or falsification or interference in the operation of tax electronic mechanisms, from…… (date – time) until………(date – time) in execution of No… decision/act”».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.