Quantcast
ΑΑΔΕ: Γιατί 185.000 φορολογούμενοι δεν μπορούν να πάρουν επιστροφή φόρου - Ποιους αφορά και τι πρέπει να κάνουν - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Γιατί 185.000 φορολογούμενοι δεν μπορούν να πάρουν επιστροφή φόρου – Ποιους αφορά και τι πρέπει να κάνουν

δημοσιεύτηκε:

Φαίνεται πως δεν έχουν λάβει ακόμη επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ 185.000 φορολογούμενοι λόγω…ΙΒΑΝ, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό μίλησε στις 21 Μαρτίου ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής  η Εφορία έχει περίπου 70 εκατ ευρώ σε επιστροφές φόρου και τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα δώσει στους δικαιούχους  λόγω έλλειψης IBAN. «Είναι μεγάλο το νούμερο. Η εφαρμογή myAADEapp δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν το IBAN τους, πατώντας στα “στοιχεία επικοινωνίας”. O πολίτης μπορεί ταυτόχρονα να δει ότι έχει επιστροφή φόρου. Εάν ο πολίτης ξέρει ότι έχει κάποια επιστροφή φόρου και την περιμένει, τότε μπορεί να ελέγξει εάν έχει βάλει το IBAN. Εάν δεν έχει βάλει το IBAN, τότε μπορεί να το βάλει και από εδώ (εννοεί την εφαρμογή). Οπότε αυτό θα βοηθήσει και εμάς», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τα στοιχεία

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις  εκκρεμείς επιστροφές φόρου.  Όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν στα 448 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024.

Από το ποσό αυτό  τα 305 εκατ. ευρώ αφορούσαν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν υπερβεί τις 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 143 εκατ. ευρώ σχετίζονταν με εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών. Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 305 εκατ. ευρώ, τα 220 εκατ. ευρώ  ήταν τα ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.