Quantcast
ΑΑΔΕ: Νέο "λίφτινγκ" στην πλατφόρμα myDATA - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Νέο “λίφτινγκ” στην πλατφόρμα myDATA – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Ορισμένες βελτιώσεις γίνονται στην ειδική φόρμα της ΑΑΔΕ, “myDATA” για την καταχώριση (διαβίβαση παραστατικών) των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αρχή «η έκδοση περιλαμβάνει τις ακόλουθες βελτιώσεις:

1. Προσθήκη διακριτής θέσης για το χαρακτηρισμό ΦΠΑ εξόδου: Στους χαρακτηρισμούς γραμμής, προστέθηκε νέο κουμπί Προσθήκη χαρακτηρισμού ΦΠΑ εκτός από το κουμπί προσθήκης χαρακτηρισμού Ε3.

  •  1.5 Τιμολόγιο Πώλησης / Εκκαθάριση – Αμοιβή: Στη γραμμή «Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων» προστέθηκε η επιλογή χαρακτηρισμού ΦΠΑ.
  • 1.5 Τιμολόγιο Πώλησης / Εκκαθάριση – Αμοιβή (Αυτοτιμολόγηση): Στη γραμμή «Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων» αφαιρέθηκε η επιλογή χαρακτηρισμού ΦΠΑ γιατί ήταν έσοδο. Στη γραμμή «Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων» προστέθηκε η επιλογή χαρακτηρισμού ΦΠΑ
  • Στα παραστατικά 3.1 / 3.2 Τίτλος Κτήσης , 8.1  Ενοίκιο – Έσοδο, 16.1 Ενοίκιο – Έξοδο, 13.3 / 13.4 / 13.30 παραστατικά λιανικής καθώς και στις Εγγραφές Οντότητας 17.1 /17.2 / 17.5 και 17.6 με κατηγορία ΦΠΑ 8 αφαιρέθηκε η επιλογή του χαρακτηρισμού ΦΠΑ

2. Προσθήκη κωδικοποίησης των παραστατικών: Προστέθηκαν οι κωδικοί των παραστατικών και στα Αποτελέσματα Αναζήτησης στη στήλη Τύπος Παραστατικού»

Πώς λειτουργεί η Ειδική Φόρμα Καταχώρισης

Η ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/epiheiriseis/mydata-ilektronika-biblia-aade/mydata/eidiki-forma-katahorisis-diabibasi-parastatikon υπενθυμίζει τον τρόπο που λειτουργεί η  Ειδική Φόρμα Καταχώρισης.

Όπως επισημαίνεται, η Ειδική Φόρμα Καταχώρισης προϋποθέτει τήρηση ορίων χρήσης και αφορά αποκλειστικά την διαβίβαση των παραστατικών, όχι την έκδοσή τους.

Τα όρια χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρισης ορίζονται από την Α. 1138/2020, άρθρο 4, παρ. 6, περ. γ και διαμορφώνονται ως εξής:

Για την επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Μοναδικό κριτήριο για την Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι το πλήθος έκδοσης τιμολογίων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Συγκεκριμένα όσες εκδίδουν έως και 50 τιμολόγια πώλησης έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν δεδομένα μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρισης της Α.Α.Δ.Ε.

Για την επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα

Η Επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχει δύο κριτήρια. Διαζευκτικά, όποιο από τα δύο πληρείται ενεργοποιεί τη δυνατότητα χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρισης της Α.Α.Δ.Ε.. Τα δύο κριτήρια είναι:

α) τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους όταν δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ και

β) το πλήθος έκδοσης τιμολογίων πώλησης όταν δεν υπερβαίνουν τα 50  κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Παραδείγματα Επιχειρήσεων με απλογραφικό λογιστικό σύστημα

Συμπερασματικά από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει, ότι μόνο στην περίπτωση που η Επιχείρηση κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος έχει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ  και έχει εκδώσει πάνω από 50 τιμολόγια, δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί για όλο το επόμενο φορολογικό έτος, την Ειδική Φόρμα Καταχώρισης της Α.Α.Δ.Ε.

Οι οντότητες διαβιβάζουν τα παραστατικά τους μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρισης μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης τους. Εξαιρετικά, για το έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20η  ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν και για το έτος 2023 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 10η  ημέρα του επόμενου μην εντός του οποίου εκδόθηκαν, για τις οντότητες που το προηγούμενο φορολογικό έτος είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.

Ειδικά στην περίπτωση διαβίβασης εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται με την ένδειξη «Λογιστική εγγραφή», μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο. Στην ίδια ως άνω προθεσμία διαβιβάζονται και οι περιπτώσεις δεδομένων που αφορούν σε Επιδοτήσεις – Επιχορηγήσεις με την αντίστοιχη ένδειξη. Ειδικότερα για τις επιδοτήσεις – Επιχορηγήσεις έτους 2021, σε συνέχεια των οδηγιών που δόθηκαν με την υπό στοιχεία Ε.2046/2022 εγκύκλιο του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., τα σχετικά δεδομένα διαβιβάζονται έως την 31.12.2022. (Α.1188/2022).

Η είσοδος στην Ειδική Φόρμα Καταχώρισης πραγματοποιείται με κωδικούς TAXISnet, δηλαδή η χρήση της δεν προϋποθέτει εγγραφή στο myDATA REST API.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.