Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποια εισοδήματα και πότε θα περάσουν από "κόσκινο" - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποια εισοδήματα και πότε θα περάσουν από “κόσκινο”

δημοσιεύτηκε:

Από “κόσκινο” θα περάσει η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που προέρχονται από το εξωτερικό.

Σημειώνεται δε πως η φορολογική διοίκηση θα πάρει το επόμενο διάστημα τις πληροφορίες από τις αντίστοιχες φορολογικές Αρχές ευρωπαϊκών αλλά και τρίτων χωρών προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα από το εξωτερικό. Πάντως όσοι πιαστούν στην “τσιμπίδα” της Αρχής θα κληθούν  να υποβάλουν τις σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν.

Υπενθυμίζεται πως από τις διασταυρώσεις που έγιναν το 2022 σε μισθούς και σε συντάξεις εξωτερικού τα στοιχεία έδειξαν ότι από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ  που έχουν εισοδήματα του εξωτερικού, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης διαμορφώθηκε στο 89%.

Αφού ολοκληρώθηκε η παραπάνω διαδικασία διασταυρώσεων μετά απεστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να υποβληθούν τα  επιπρόσθετα εισοδήματα που εντοπίστηκαν. Τελικά υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις και τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου ανήλθαν στο ποσό των  7,1 εκατ. ευρώ

Τι ισχύει για τα αδήλωτα εισοδήματα

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα και παλαιότερων χρήσεων οι φορολογούμενοι  μπορούν με τροποποιητικές δηλώσεις να τα δηλώσουν στο έτος που αναλογούν και να φορολογηθούν με τους συντελεστές που ίσχυαν εκείνη τη περίοδο.

Διευκρινίζεται πως για τα αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό δεν ισχύει η 5ετής παραγραφή, ωστόσο το περιθώριο της φορολογικής διοίκησης να διενεργήσει έλεγχο και να καταλογίσει τους φόρους επεκτείνεται στα 10 έτη.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, τότε το διάστημα επεκτείνεται στα 15 έτη.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.