Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιες δηλώσεις θα γίνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα myPROPERTY - Ποιες θα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιες δηλώσεις θα γίνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα myPROPERTY – Ποιες θα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή

δημοσιεύτηκε:

Ορισμένες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων πρέπει να υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά στην πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ “myPROPERTY”, ενώ κάποιες άλλες  σε έντυπη μορφή, σύμφωνα με την Αρχή.

Αναλυτικά:

Α. Στην πλατφόρμα myPROPERTY πρέπει να  υποβάλλονται υποχρεωτικά οι παρακάτω δηλώσεις :

1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζεται  το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας.

Αυτό αφορά:

  • την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα, της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
  • τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
  • τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

2. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού. Αυτό αφορά  ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

3.Οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Αυτό αφορά τα οικήματα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται  το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ”  myPROPERTY ” και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

4. Οι δηλώσεις για τη ματαίωση σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου μόνο εάν  οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Β. Σε έντυπη μορφή πρέπει να  υποβάλλονται οι δηλώσεις:

  • που αφορούν σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Αυτό γίνεται μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου».
  • που αφορούν σε μεταβίβαση επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.