Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να περάσουν μετά τις 21 Ιουλίου από « κόσκινο» - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να περάσουν μετά τις 21 Ιουλίου από « κόσκινο»

δημοσιεύτηκε:

Μετά τις 21 Ιουλίου του 2025  και πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη θα ενεργοποιηθεί το εκτεταμένο πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ  για τις φορολογικές  δηλώσεις εισοδημάτων από ενοίκια αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο στόχος των ελέγχων αυτών είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια αλλά και να υπάρξει φορολογική συμμόρφωση.

Οι έλεγχοι

(Τα ενοίκια)

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι έλεγχοι της Αρχής αρχικά θα επικεντρωθούν αρχικά στις φορολογικές δηλώσεις εισοδημάτων των  ιδιοκτητών ακινήτων που προέρχονται από ενοίκια. Ουσιαστικά θα γίνουν  διασταυρώσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώνονται και των δαπανών των φορολογουμένων. Και εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις,  τότε οι πολίτες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Εφορία για αυτό και αν δεν είναι επαρκείς τότε  θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

(Οι ελεύθεροι επαγγελματίες)

Επίσης η ΑΑΔΕ θα ελέγξει και τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Εφορία. Δηλαδή οι διασταυρώσεις θα αφορούν κυρίως  τους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά όρια που προβλέπει η νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα διαμορφώνεται στα 11.620 ευρώ το 2025 λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει πως:

  • Εισόδημα τουλάχιστον 3.873 ευρώ θα πρέπει να δηλώνει ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει 4 έτη δραστηριότητας,
  • Εισόδημα 11.620 ευρώ θα πρέπει να εμφανίζει  ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 6 έτη λειτουργίας. Διευκρινίζεται πως εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας   έχει συμπληρώσει 7  έτη λειτουργίας και δηλώσει εισόδημα κάτω των  12.782 ευρώ, τότε θα βρεθεί στο στόχαστρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ .

Στις διασταυρώσεις θα συμπεριληφθούν και οι μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ  των επιχειρήσεων που διατηρούν ενεργή δραστηριότητα.

(Οι ηλεκτρονικές δαπάνες)

Οι εν λόγω έλεγχοι θα αφορούν και τις  ηλεκτρονικές δαπάνες των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να πραγματοποιεί ετήσιες ηλεκτρονικές συναλλαγές που είναι ίσες με το 30% του πραγματικού του εισοδήματος με ανώτατο ποσό τις 20.000 ευρώ.  Εάν οι δαπάνες που θα δηλωθούν στις Εφορία είναι μικρότερες από αυτές που είναι στην πραγματικότητα, τότε θα επιβληθεί  φόρος 22% επί της διαφοράς.

(περιουσιακά στοιχεία)

Τέλος, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων αλλά και στον τρόπο που αυτά αποκτήθηκαν.

Aυτό θα γίνει με τη συμβολή του συστήματος  Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας. Δηλαδή αυτό θα αξιολογεί εάν η αύξηση της περιουσίας ενός φορολογούμενου συμβαδίζει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Εάν όμως διαπιστωθεί πως υπάρχει κάτι τέτοιο και πως δεν αυτό δεν μπορεί να τεκμηριωθεί τότε ο θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και πιθανές ποινικές διώξεις στον φορολογούμενο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.