Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο - Οι 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο – Οι 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Τουλάχιστον  15.500 στοχευμένους μερικούς και επιτόπιους ελέγχους θα πραγματοποιήσει το 2023 η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) της ΑΑΔΕ με στόχο τη πάταξη της φοροδιαφυγής  αλλά θα διενεργήσει και επιπλέον 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι υποθέσεις που αφορούν:

  • δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ αλλά και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς να γίνει ο σχετικός έλεγχος.
  •  επιστροφές φόρων.
  •  εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
  •  πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος προς την ΑΑΔΕ.

Έλεγχος θα γίνεται και σε υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Οι 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ θα εστιάσουν σε τουλάχιστον 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
  • 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
  • 170 υποθέσεις έρευνας που αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
  • 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας  θα ελέγχονται  κατά προτεραιότητα  δηλαδή όσες θα εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα . Οι υποθέσεις ελέγχων ερευνών θα  αξιολογούνται σε μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων ή με νέα κριτήρια ανάλογης μοριοδότησης και θα ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έλαβαν.

Επίσης επισημαίνεται πως η  κατανομή των  ελέγχων και ερευνών ανά Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. θα οριστεί με το Σχέδιο Δράσης του έτους 2023 που θα εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.) της ΑΑΔΕ.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.