Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιοι θα λάβουν σημείωμα προσδιορισμού φόρου «κατ’ εκτίμηση» - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιοι θα λάβουν σημείωμα προσδιορισμού φόρου «κατ’ εκτίμηση»

δημοσιεύτηκε:

Στο “μάτι” της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι πολίτες που δεν έχουν υποβάλει τις  φορολογικές τους δηλώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι της Αρχής θα εστιάσουν σε πρώτη φάση στη χρήση του 2017 που παραγράφονται στο τέλος του 2023 και οι  ελεγκτές των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων θα στείλουν φέτος τουλάχιστον 15.000 καταλογισμούς με φόρους «κατ’ εκτίμηση». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο φόρος θα υπολογιστεί από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της.

Ποιοι θα λάβουν σημείωμα προσδιορισμού φόρου «κατ’ εκτίμηση»

Πάντως σημείωμα προσδιορισμού φόρου «κατ’ εκτίμηση» αναμένεται να λάβουν σύντομα -με βάσει τις  πληροφορίες και τα στοιχεία που έχει  ο φορολογικός μηχανισμός  στην κατοχή του   -15.000 φορολογούμενοι, συνταξιούχοι και μισθωτοί  με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με αποδοχές  από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες  ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες .

Επίσης επισημαίνεται πως θα εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους υπόχρεους που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

Τι αναφέρει η πράξη προσδιορισμού φόρου

Η πράξη προσδιορισμού φόρου που θα εκδοθεί θα αναφέρει πως:

  • Η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου επειδή ο πολίτης δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.
  • Θα αναγράφονται τα στοιχεία που  ελήφθησαν υπόψη μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.

Το εκκαθαριστικό με τον φόρο θα κοινοποιηθεί  στον φορολογούμενο που λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ειδοποίηση και θα αποσταλεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μόλις εκδοθεί η πράξη  εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλει  στην αρμόδια ΔΟΥ για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης ο ο φορολογούμενος θα μπορεί να ασκήσει ενδικοφανούς προσφυγή κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου μέσα στη προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.