Quantcast
ΑΑΔΕ: Σε πόσους σβήνει η Εφορία τα πρόστιμα-Τι ισχύει για όσους χάνουν τις υποθέσεις τους στη ΔΕΔ - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Σε πόσους σβήνει η Εφορία τα πρόστιμα-Τι ισχύει για όσους χάνουν τις υποθέσεις τους στη ΔΕΔ

δημοσιεύτηκε:

Από την καταβολή  προστίμων, προσαυξήσεων και έξτρα φόρων ύψους χιλιάδων ευρώ απαλλάχτηκαν 3 στους 10  πολίτες που προσέφυγαν το 2023 στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ προκειμένου να βρουν το δίκαιο τους. Δηλαδή η ΔΕΔ έσβησε τα  πρόστιμα, τις προσαυξήσεις και τους  έξτρα φόρους που είχε επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις στους παραπάνω, αφού εξέτασε όμως πρώτα τις υποθέσεις.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν τα εξής:

  • Στη ΔΕΔ παραπέμφθηκαν συνολικά 6.956 υποθέσεις το 2023.  Από τον αριθμό αυτό  εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις φορολογουμένων και από αυτές  έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.946 . Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 29,8%.
  • Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από αυτές τις προσφυγές  δικαιώθηκαν 3 στους 10 πολίτες , ενώ οι υπόλοιποι έφυγαν με «άδεια χέρια».

ΔΕΔ: Τι ισχύει για όσους έχασαν τις υποθέσεις

Πάντως οι πολίτες που έχασαν τις υποθέσεις τους στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό γίνεται διότι πριν φτάσουν οι φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια θα πρέπει να «περάσουν» πρώτα από τη ΔΕΔ .

Σημειώνεται δε πως η ΔΕΔ έχει δεχτεί από το 2013  μέχρι σήμερα συνολικά 101.491 υποθέσεις. Από τις υποθέσεις αυτές  οι 88.638 είναι ενδικοφανείς προσφυγές και από αυτές περαιώθηκαν οι 84.419.  Ενώ σε 20.553 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε εν όλω ή εν μέρει τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε εν όλω ή εν μέρει τους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται πως για να εξεταστεί η υπόθεση από τη ΔΕΔ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Ωστόσο αυτό μπορεί να το αποφύγει κανείς εάν δώσει επαρκή στοιχεία στη ΔΕΔ που θα δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας  αλλά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών  θα πρέπει  να εγκρίνει το αίτημά του

Η διαδικασία

Μάλιστα ο  φορολογούμενος που  έλαβε το «ραβασάκι» με τον φόρο (Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου) μπορεί να προσφύγει μέσα σε 30 ημέρες και να το αμφισβητήσει και κατόπιν εάν δεν δικαιωθεί από τη ΔΕΔ,  έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Αν δεν προσφύγει στη ΔΕΔ,  τότε δεν μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια.

Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται μέσα στη προθεσμία των 120 ημερών από την ημερομηνία που έχει υποβληθεί η υπόθεση στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.