Quantcast
ΑΑΔΕ: Στο "μικροσκόπιο" 2.500 φορολογικές υποθέσεις - Ποιοι θα περάσουν από... κόσκινο - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” 2.500 φορολογικές υποθέσεις – Ποιοι θα περάσουν από… κόσκινο

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν φέτος 2.500 φορολογικές υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων σε μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές αλλά και δωρεές και γονικές παροχές  και γονικών παροχών.

Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται κατά κόρον οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων αλλά και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου αλλά ζητείται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες η προσκόμιση πιστοποιητικού πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η ΑΑΔΕ θα ελέγξει και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων του 2017 που παραγράφονται στο τέλος του 2023 και αφορούν ακίνητα  που βρίσκονται εκτός του αντικειμενικού συστήματος και οι φορολογούμενοι δεν έχουν δεχθεί την προεκτίμηση-προσωρινή αξία της Εφορίας.

Οι οδηγίες Πιτσιλή για το 2023

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει τις παρακάτω νέες οδηγίες προς τον ελεγκτικό μηχανισμό για το 2023:

  • Οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης θα διενεργήσουν 25.000 πλήρεις και μερικούς  φορολογικούς ελέγχους.
  • Τουλάχιστον το 75% των ελέγχων θα αφορά ελέγχους της τελευταίας 3ετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Τουλάχιστον το 70% των υποθέσεων που θα ελεγχθούν θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας 5ετίας.
  • Συνολικά  2.500 φάκελοι θα «ανοίξουν»  για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, των κληρονομιών, των δωρεών και των γονικών παροχών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ορθή  η εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης θα ελεγχθούν από την ΑΑΔΕ.

Μετά θα εκδοθεί  στις 31 Δεκεμβρίου 2023Πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023 και αφορά ακίνητα που δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση-προσωρινή αξία της ΔΟΥ.

Πώς θα γίνει ο έλεγχος

Η επιλογή των υποθέσεων ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2023. Aυτό γίνεται ανά ελεγκτική υπηρεσία με βάση  το point system κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ.  Ωστόσο κατά προτεραιότητα ελέγχονταιοι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.