Quantcast
ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και γονικών παροχών - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και γονικών παροχών

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών αλλά και γονικών παροχών.

Ο στόχος της Αρχής είναι να αποκαλυφθούν οι παραβάσεις που έχουν γίνει κυρίως με το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2021. Επισημαίνεται πως η Φορολογική Αρχή ερευνά κυρίως τους πολίτες που μέσω τριγωνικών συναλλαγών προσπέρασαν τη φορολογική τους υποχρέωση με άλλοθι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε παιδιά και εγγόνια από γονείς και παππούδες.

Εφορία: Ποιους κανόνες πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε  περιπέτειες με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό

Οι πολίτες που μεταβιβάζουν ακίνητα ή δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες της εφορίας για να μην έχουν περιπέτειες με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Συνεπώς  φορολογούμενοι πριν αρχίσουν μια γονική παροχή ή δωρεά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

Γονικές παροχές και δωρεές

Δεν συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που έχουν γίνει από την 1η Οκτωβρίου του 2021. Ο  φόρος υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των  800.000 ευρώ εφάπαξ  γι’ αυτές.  Δηλαδή, το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ  δίνεται 1 φορά, ανεξάρτητα αν αυτό έχει συμπληρωθεί με μία ή περισσότερες γονικές παροχές ή δωρεές από  την 1η Οκτωβρίου του 2021.

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ

Αυτό αφορά γονικές παροχές και δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Δηλαδή εξαιρούνται από αυτό το όριο τα ανίψια , τα αδέρφια, οι θείοι και άλλοι συγγενείς. Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης επισημαίνεται πως το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται και στην περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού από λογαριασμό του γονέα/δωρητή σε λογαριασμό του εργολάβου/κατασκευαστή/πωλητή ακινήτου, η οποία δύναται να γίνει και με έκδοση τραπεζικής επιταγής, για την καταβολή του τιμήματος αγοράς ακινήτου από το τέκνο/δωρεοδόχο. Η δυνατότητα του γονέα/δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή/δωρεά προς το τέκνο/δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών κ.λπ. Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης.

Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά

Αυτές φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10% χωρίς αφορολόγητο όριο. Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που προέρχονται  από στρώμα ή το σεντούκι κ.λπ..

Οι διαδοχικές δωρεές 

Η Εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες στις διαδοχικές δωρεές μεταξύ προσώπων της α’ κατηγορίας, τη σκοπιμότητα αυτών αλλά και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών προκειμένου να διαπιστωθεί αν τίθεται θέμα καταστρατήγησης των ευνοϊκών διατάξεων.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται καθώς λαμβάνει χώρα δωρεά μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή (π.χ. δωρεά από τέκνο σε γονέα και εν συνεχεία δωρεά από αυτόν τον γονέα σε άλλο τέκνο)

Η μεταφορά χρηματικού ποσού

Αντικείμενο ελέγχου της ΑΑΔΕ αποτελεί περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο.  Εάν αποδειχθεί η «χρήση» του χρηματικού ποσού από το τρίτο πρόσωπο, τότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.