Quantcast
ΑΑΔΕ: Στο "μικροσκόπιο" οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Ποιοι θα περάσουν πρώτοι από... κόσκινο - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιοι θα περάσουν πρώτοι από… κόσκινο

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται «τσουνάμι» διασταυρώσεων από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό της  ΑΑΔΕ σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν κατά σύστημα στις φορολογικές δηλώσεις τους εισοδήματα φτώχειας και πληρώνουν ελάχιστους φόρους.  Μάλιστα η Αρχή αναμένεται να περάσει σε πρώτη φάση από ελεγκτικό «κόσκινο» τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους και τους εκμεταλλευτές ταξί στο πλαίσιο των διασταυρώσεων που έχει ξεκινήσει σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ στην Εφορία.

Πάντως ειδική ομάδα ελεγκτών θα ελέγξει κατά κόρον τις φορολογικές δηλώσεις, τις επιστροφές φόρου, τις δηλώσεις ΦΠΑ, τα δηλωθέντα στοιχεία για τα έσοδα και τις έξοδα στο myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους και τις δαπάνες διαβίωσης.

Ποιοι θα λάβουν νέα “ραβασάκια” από την ΑΑΔΕ

Με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα επιλεγούν οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν από την ΑΑΔΕ  ενώ σε αρκετές περιπτώσεις  θα χρησιμοποιηθούν και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Πάντως η ΑΑΔΕ θα στείλει “ραβασάκια” για την καταβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα  εντοπίσει να έχουν  αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και οι δαπάνες που έχουν δηλώσει δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα.

Οι περιπτώσεις

Υπενθυμίζεται πως με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα . Αυτό γίνεται μέσω ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης με τη χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέραν από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία. Ενεργοποιούνται όταν υπάρχει:

  • Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
  • Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
  • Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.
  • Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών.
  • Κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, στην πράξη διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Διενεργείται καταρχήν τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες.

Οι έλεγχοι στους επαγγελματίες θα γίνουν με βάση τρεις  έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Αυτές είναι οι εξής:

  • Τεχνική της ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου.
  • Τεχνική της καθαρής θέσης.
  • Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Οι έλεγχοι θα εστιάσουν σε επαγγελματίες για τους οποίους: Το ποσό του εισοδήματος που έχουν δηλώσει δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης, ή υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.