Quantcast
ΑΑΔΕ: Σύσκεψη για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Σύσκεψη για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της ΑΑΔΕ βρίσκεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Για το θέμα αυτό αναμένεται να έχει σήμερα σύσκεψη ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με τους εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού.

Τι θα εξεταστεί

Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να εξεταστεί μεταξύ άλλων ποια είναι η εικόνα της αγοράς σχετικά με την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τη σύνδεση των ΦΗΜ με τα POS.

Υπενθυμίζεται δε πως το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν πρόσφατα από κοινού σχέδιο για τις ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα με αυτό:

  • μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 θα  πρέπει να αναβαθμιστούν συνολικά  400.000 ταμειακές  μηχανές επιχειρήσεων που έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ
  • Ενώ  μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 θα πρέπει να γίνει η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων  που έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Η απόφαση

Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστεί εάν θα τηρηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα προκειμένου να περιοριστούν τα κόλπα με τη μη έκδοση αποδείξεων ή εάν θα παραταθεί η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των  συστημάτων και την διασύνδεση με τα POS.

Επίσης επισημαίνεται πως οι  φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει πως η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη. Μάλιστα  ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα  γίνεται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.

Το νέο  χρονοδιάγραμμα για τις ταμειακές μηχανές 

Δεν αποκλείεται το  νέο χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση της αναβάθμισης  όλων των ταμειακών μηχανών  μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023 και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS να αναβληθεί  για τον Δεκέμβριο του 2023.

Ποιες αλλαγές  έρχονται στις  συναλλαγές

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των ταμειακών επιχειρήσεων και POS έρχονται αλλαγές στις συναλλαγές.  Αναλυτικά:

  • Από την ταμειακή μηχανή (ECR ) θα αρχίζει η συναλλαγή. Ο χειριστής θα πληρώνει με κάρτα και η ECR  θα στέλνει στο EFTPOS σχετικό αίτημα.
  • To EFTPOS θα επιβεβαιώνει αμέσως στην ECR πως έλαβε το αίτημα και εν συνεχεία θα βρίσκεται σε αναμονή το τελικό αποτέλεσμα.
  • Το EFTPOS θα συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή εγκρίνει Offline ή απορρίπτει offline ή διακόπτει τη συναλλαγή.
  • Το EFTPOS θα αποκρίνεται στην ECR με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.
  • Η ECR θα επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Αν αυτή η επιβεβαίωση δεν φτάσει στο EFTPOS τότε αυτό θα θέτει σήμανση στη συναλλαγή.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.