Quantcast
Αχτσιόγλου: Η ΝΔ λειτουργεί ως πλασιέ ασφαλιστικών εταιρειών - "Πυρά" και στον Βρούτση για τις 120 δόσεις - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ λειτουργεί ως πλασιέ ασφαλιστικών εταιρειών – “Πυρά” και στον Βρούτση για τις 120 δόσεις

δημοσιεύτηκε:

Μητσοτάκης και ΝΔ σε ρόλο πλασιέ παρουσιάζουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές ως ασφαλή «επένδυση», αλλά όλοι θυμόμαστε καταρρεύσεις και ανθρώπους που έχασαν τους κόπους μίας ζωής, η δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη είναι στον μέσο όρο της ΕΕ και η βιωσιμότητά της τεκμηριωμένη μέχρι το 2060, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5, καυτηρίασε τις τοποθετήσεις Στουρνάρα τόσο για την είσοδο ιδιωτών στην Υγεία όσο περί αδυναμίας του κρατικού προϋπολογισμού «να καλύψει τις συντάξεις … αυτή την “τρύπα”, είπε, θα έρθει να την καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση. Μίλησε ως ο πιο γνήσιος εκφραστής της ατζέντας της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Χρησιμοποίησε ψευδή δεδομένα προκειμένου να υποστηρίξει την θέση του», όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου. «Η συνταξιοδοτική δαπάνη στην χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες πέραν της βιωσιμότητας που αποδεικνύεται μέχρι το 2060 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2024. Δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση τα “τεχνοκρατικά επιχειρήματα” Στουρνάρα περί ιδιωτικοποίησης».

«Προκαλεί την κοινή λογική», όπως είπε χαρακτηριστικά, «το σημείο που λέει ότι η ιδιωτική οικονομία, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, θα έρθουν να καλύψουν το κενό του δημόσιου συστήματος ασφάλισης οικονομικά. Παρουσιάζει μία εικόνα που και στην κοινή αντίληψη είναι εκτός πραγματικότητας, να έρθει ο ιδιώτης να συμπληρώσει τα κενά; Ως τι; Ως πυλώνας σταθερότητας;», αναρωτήθηκε.

Προσέθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει και κάτι πιο επικίνδυνο και πρέπει να το γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι. Οι τρεις πυλώνες για τους οποίους μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, είναι το σύστημα που έχει και η Ελλάδα, πρώτο την κύρια και επικουρική ασφάλιση, δεύτερο τα επαγγελματικά ταμεία, τρίτο την ιδιωτική ασφάλιση. Δεν είναι ότι εμείς δεν έχουμε τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Ο κόσμος προφανώς παραμένει στον πρώτο πυλώνα και δεν δαπανά περισσότερα για να πάει και στην ιδιωτική ασφάλιση, λόγω περιορισμένου εισοδήματος ή δικών του επιλογών. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ λένε να πάρουν πόρους από τον πρώτο πυλώνα, τη δημόσια ασφάλιση και να τους πάνε στην ιδιωτική. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά».

Έτσι, «παρουσιάζονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βρούτση ως μία κατάσταση που διασφαλίζει απολύτως τις καταθέσεις τους και μάλιστα στο τέλος τις αποδίδει σε όσους συνταξιοδοτούνται με τεράστια προσαύξηση. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές λαμβάνουν την εισφορά του ασφαλισμένου και την εκθέτουν σε ιδιωτικό κίνδυνο, πρέπει να είναι γνωστό στους ασφαλισμένους αυτό, αυτή είναι η λογική ενός κερδοσκοπικού νομικού προσώπου όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές … Η ΝΔ και τα στελέχη της, που λειτουργούν ως πλασιέ ασφαλιστικών, προσπαθούν να παρουσιάσουν μία εικόνα εξαιρετικά μεγάλων αποδόσεων, που θα φέρουν πολύ καλό αποτέλεσμα στον ασφαλισμένο που επένδυσε τους κόπους της ζωής του … θυμάστε καταρρεύσεις μεγάλων ασφαλιστικών και στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι έχασαν τους κόπους μίας ζωής», όπως υπογράμμισε.

Νωρίτερα και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτσ για τις 120 δόσεις, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακό ένα κοινωνικό μέτρο ελάφρυνσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, την ίδια τοποθέτηση είχαν και για την αύξηση του κατώτατου μισθού και για την 13η σύνταξη. Δεν είναι θέμα φραστικής διατύπωσης, είναι στον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ, ενός καθαρά νεοφιλελεύθερου προγράμματος. Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την ενίσχυση του εισοδήματος συνταξιούχων, ασφαλισμένων, εργαζόμενων, ως αντιαναπτυξιακό μέτρο, αυτή ακριβώς ήταν και η λογική της δικής της διακυβέρνησης, που έκανε πολιτική στα ζητήματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης».

Το γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε την ρύθμιση για τις 120 δόσεις και τώρα τοποθετείται εναντίον, είναι μία «αντιφατικότητα που είδαμε και στην 13η σύνταξη, που είχε ψηφίσει και την ίδια στιγμή κατέκρινε, μία δυσαρμονία ανάμεσα σε αυτά που ψήφισε στην Βουλή και αυτά που έλεγε ότι θα κάνει ως κυβέρνηση, ότι δεν θα κρατήσει το θετικό για τους συνταξιούχους μέτρο».

Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, «ξεδιπλώνουν με πολύ μεγάλη ευκολία ένα πρόγραμμα που πάντα υπήρχε, που αντιλαμβάνεται την αύξηση μισθών, συντάξεων και εισοδήματος ως αντιαναπτυξιακό μέτρο. Είναι θέση που ακούγαμε παγίως από το ΔΝΤ όσοι κάναμε την διαπραγμάτευση, είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματος της ΝΔ. Το είπε και ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο … δεν είναι καινούργια αυτή η θέση, υποστηρίζει ότι συρρικνώνοντας το εισόδημα για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αυτό δημιουργεί τάχα προοπτική περαιτέρω τόνωσης της οικονομίας. Όχι απλώς είναι εντελώς αντικοινωνική αυτή η θέση, αλλά διαψεύστηκε και παταγωδώς στο οικονομικό σκέλος της στην πράξη. Όταν εφαρμόστηκαν αυτά ταυτόχρονα η ανεργία εκτινασσόταν στο 28% και οι επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο κατά χιλιάδες», συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.


Πηγή: stokokkino.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.