Quantcast
ΑΔΜΗΕ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι συμβάσεις για την ηλεκτρικη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης - enikonomia.gr
share

ΑΔΜΗΕ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι συμβάσεις για την ηλεκτρικη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του θα συμβασιοποιηθεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, ύψους 1 δισ. ευρώ και εντός του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΑΔΜΗΕ), Μάνος Μανουσάκης, τονίζοντας πως “υπάρχουν έργα που ολοκληρώνουμε νωρίτερα έναντι των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει αρχικά με το 10ετές επενδυτικό μας πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τέλος του 2020, αντί για το 2022, θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των κυκλαδίτικων νησιών Σύρου, Πάρου και Μυκόνου και ως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή των Νότιων Κυκλάδων «το οποίο και θα ξεκινήσει φέτος με τον διαγωνισμό Σαντορίνη-Νάξος».

Για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι «το Project προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αναδόχων σε ό,τι αφορά τα καλωδιακά τμήματα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η επιλογή των αναδόχων για τους σταθμούς μετατροπής που θα τοποθετηθούν στην Αττική και στην Κρήτη. Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα υπογράψουμε τις συμβάσεις και θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου που ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί εντός του 2023».

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι στο νέο 10ετές επενδυτικό πλάνο (2021-2030) που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ με βάση τη ρυθμιστική του υποχρέωση, «συμπεριλαμβάνονται οι διασυνδέσεις των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από δύο διαδρομές, από την Εύβοια και τη Θράκη. Με αυτόν τον βρόγχο που θα κλείσει συνολικά στο δίκτυο, θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια του ΒΑ Αιγαίου και βεβαίως θα βελτιωθεί το ενεργειακό της αποτύπωμα, καθώς θα πάψει πλέον να παράγεται ενέργεια με ρυπογόνα καύσιμα όπως γίνεται αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.