Quantcast
ΑΔΜΗΕ: Το τίμημα που θα προσφερθεί θα κρίνει τον νέο επενδυτή - enikonomia.gr
share

ΑΔΜΗΕ: Το τίμημα που θα προσφερθεί θα κρίνει τον νέο επενδυτή

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών που κατέθεσαν οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ και να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με απόληξη την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες το μοναδικό κριτήριο που θα βαρύνει στην επιλογή του νέου στρατηγικού επενδυτή θα είναι το τίμημα που θα προσφερθεί.

Η ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και η κινεζική China State Grid, διαχειριστές ηλεκτρικών δικτύων στην Ιταλία, Γαλλία και Κίνα αντίστοιχα, εκδήλωσαν (μη δεσμευτικό) ενδιαφέρον. Παράλληλα, η επίσης κινεζική China Southern Power Grid εξέφρασε την προθυμία της να συνεργαστεί με τις παραπάνω εταιρείες στα πλαίσια του διαγωνισμού.



Εφόσον οι κινέζοι της State Grid παραμείνουν στο διαγωνισμό μέχρι τέλους σύμφωνα με πηγές της αγοράς εκτιμάται ότι θα έχουν και τον πρώτο λόγο. Θυμίζουμε ότι για το 66% η αποτίμηση ήταν λίγο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις η State Grid ήταν έτοιμη να προσφέρει για το 66% ένα ποσό που θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ και θα έφτανε υπό όρους μέχρι και τα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση την τότε λογιστική αποτίμηση σήμερα το 24% αποτιμάται στα 216 εκατ. που σημαίνει ότι οι κινέζοι μπορούν να «χτυπήσουν» άνετα μια προσφορά που θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.