Quantcast
Αυστηρό τελεσίγραφο της ΡΑΕ για τα χρέη της ενέργειας - enikonomia.gr
share

Αυστηρό τελεσίγραφο της ΡΑΕ για τα χρέη της ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Αυστηρό τελεσίγραφο για τα χρέη της ενέργειας αναμένεται να στείλει η ΡΑΕ στις εταιρείες του κλάδου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, η ΡΑΕ έπειτα από εντολή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα “για άμεση και αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας” έχει καλέσει σε ακρόαση για την επόμενη εβδομάδα τις εταιρείες που εμφανίζουν ανεξόφλητες οφειλές σε διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) και δήμους, στις οποίες και αναμένεται να θέσει τελεσίγραφο αποπληρωμής με την απειλή να τις θέσει εκτός αγοράς.



Η συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών
Η συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών συνεχίστηκε και μετά τον Οκτώβριο από την πλειονότητα του κλάδου καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά μετέτρεψαν την θεωρητικά εύκολη και προσοδοφόρα, οικονομική δραστηριότητα του παρόχου ενέργειας, σε μια πολύ ακριβή και οδυνηρή διαδικασία που απαιτεί για πολλούς και συνεχόμενους μήνες αυξημένα κεφάλαια κίνησης.

Κάποιες επιχειρήσεις βρήκαν κεφάλαια κίνησης, μεταφέροντας χρέη στους διαχειριστές και παρακρατώντας τα τέλη των Δήμων που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Έτσι οι εκτός διακανονισμού ανεξόφλητες οφειλές προς τους διαχειριστές ξεπερνούν σήμερα, τα 270 εκατ. ευρώ εκ των οποίων:

– τα 211 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)

– περίπου 50 εκατ. ευρώ στον ΔΑΠΕΕΠ

– και περί 10 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ.

(Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)

Αν συνυπολογιστούν και τα άνω των 150 εκατ. ευρώ τέλη που πέντε εταιρείες του κλάδου έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές, αλλά δεν έχουν αποδώσει στους δήμους, και περί τα 100 εκατ. ευρώ που φέρεται να χρωστάει ο ΑΔΜΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς, μιλάμε για μια «μαύρη τρύπα» στην αγορά άνω των 500 εκατ. ευρώ.


Στην Ολομέλεια της ΡΑΕ οι ανεξόφλητες οφειλές προς τους διαχειριστές


Tα ακριβή ποσά ανεξόφλητων οφειλών προς τους διαχειριστές θα προσδιοριστούν σήμερα στην Ολομέλεια της ΡΑΕ όπου έχουν κληθεί να παραστούν ο ΔΕΔΔΗΕ , ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ και βάσει αυτών θα προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα στην ενεργοποίηση του κώδικα η ΡΑΕ ,σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Πρόθεση της ΡΑΕ και της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν αναταραχές στην αγορά για αυτό και εικάζεται ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου 2-3 εβδομάδων στους προμηθευτές που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους και οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αναζήτηση επενδυτή , να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις , ώστε να αποφύγουν την χρεοκοπία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.