Quantcast
Έρευνα ΒΕΑ: Αυτά είναι τα τεχνικά επαγγέλματα που θα επανέλθουν στο προσκήνιο - enikonomia.gr
share

Έρευνα ΒΕΑ: Αυτά είναι τα τεχνικά επαγγέλματα που θα επανέλθουν στο προσκήνιο

δημοσιεύτηκε:

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα αναμένεται να επανέλθουν το επόμενο διάστημα στο προσκήνιο, ύστερα από την δυναμική που παρατηρείται στην έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επέκταση υφιστάμενων. Ωστόσο για να γίνει αυτό  σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις από την πολιτεία όπως:

  • Να υπάρξουν ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, να δοθούν κίνητρα αλλά και να γίνουν παρεμβάσεις που ευνοούν την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία, την καλλιέργεια δεξιοτήτων,
  • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος,
  • Να γίνει εξορθολογισμός- να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ,
  • Να μειωθεί στο 20%  ο συντελεστής  φορολογίας των επιχειρήσεων
  • Να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος . Και συγκεκριμένα αυτό να ισχύει για τις  ασφαλιστικές εισφορές ,
  • Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στα πρώτα  10.000 ευρώ και μετά, 20% επί των καθαρών κερδών. Για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ό,τι ποσό επενδύεται αποδεδειγμένα σε παραγωγική/ μεταποιητική δραστηριότητα και αύξηση θέσεων εργασίας, πρέπει να είναι αφορολόγητο και επιδοτούμενο από το κράτος με ποσοστό 3-5% επί της επένδυσης. Οι επενδυτικές δαπάνες πρέπει να είναι αφορολόγητες, με δυνατότητα χρηματοδότησής τους κατά 50% με επιτόκιο 3,5% για τις μεταποιητικές / παραγωγικές δραστηριότητες και 6% για τις αμιγώς εμπορικές δραστηριότητες.
  • Να θεσπιστεί ο ακατάσχετος  επιχειρηματικός  λογαριασμός.
  • Να δημιουργηθούν πνεύμονες στην οικονομία με την ενεργοποίηση των δεσμευμένων διαθεσίμων, εφόσον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Να γίνει διαχωρισμός του Α.Φ.Μ μεταξύ της επιχειρηματικής οντότητας  και του φυσικού προσώπου προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα  νοικοκυριά αλλά και να αποφευχθεί η πτώχευση.

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση

Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών έδειξαν πως τα τεχνικά επαγγέλματα, η ειδίκευση σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς για ψηφιακές υπηρεσίες  οι ηλεκτρολόγοι μηχανογράφησης και γραφικές τέχνες αλλά και  οι χειρωνακτικές εργασίες στην οικοδομή στη βιοτεχνία στην ενέργεια έχουν μεγάλη ζήτηση. Επίσης από τα ίδια στοιχεία προέκυψε πως οι ατομικές εταιρείες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και μετά ακολουθούν οι προσωπικές μορφές,  η ΕΠΕ κοι Α.Ε.. Αλλά υψηλό είναι το ενδιαφέρον και για την ένδυση, για τα ξυλουργικά, για τα μέταλλα, για τα τρόφιμα – ποτά, για το το κόσμημα και για το αυτοκίνητο στην οικοδομή . Νέες εγγραφές καταγράφονται  και σε κομμωτήρια, στεγνοκαθαριστήρια και ταπητοκαθαριστήρια.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε στο τέλος του 2023 συνολικά 34.659 μέλη ενώ το περασμένο έτος καταγράφηκαν  1222 νέες ενάρξεις. Το ίδιο έτος έκλεισαν 526 κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. Πάντως τα  επαγγέλματα  που φαίνεται να επανέρχονται δυναμικά  είναι μεταξύ άλλων η κλωστοϋφαντουργία η οικοδομή σε συνέργεια.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.