Quantcast
Αυθαίρετα: Τι διευκρίνισε ο Σκυλακάκης για τις κατεδαφίσεις - enikonomia.gr
share

Αυθαίρετα: Τι διευκρίνισε ο Σκυλακάκης για τις κατεδαφίσεις

δημοσιεύτηκε:

Νέες διευκρινίσεις για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έδωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ΕΡΤnews. Όπως είπε ο κ.  Σκυλακάκης είναι λάθος να ομαδοποιούνται όλα τα αυθαίρετα καθώς κάποια είναι σε δημόσια γη, πάνω στον αιγιαλό και ταυτόχρονα σε δασική έκταση.

Ο κ. Σκυλακάκης  διευκρίνισε πως «για αυθαίρετο που χτίζεται από πέρσι και μετά πρέπει να έχουμε πλήρη και καθολική κατεδάφιση οποιουδήποτε καινούριου, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της καινούργιας αυθαίρετης δόμησης. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα σύστημα όπου με δορυφορικές φωτογραφίες του προηγούμενου έτους, θα καταγράψουμε απολύτως τι υπάρχει δομημένο. Μην μπερδεύουμε κάποιο κτίριο που του δόθηκε μια άδεια ενώ δεν θα έπρεπε να του δοθεί.

Αυτό δεν είναι αυθαίρετο. Θα παρουσιάσω την πολιτική μας στις επόμενες μέρες και θα είναι πολύ σημαντικά περιοριστική στην εκτός σχεδίου δόμηση. Μετά τη μεταβατική διάταξη που φτιάχνουμε θα έρθουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και η όποια εκτός σχεδίου δόμηση θα περιλαμβάνεται πια στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Διότι το πρόβλημα της εκτός σχεδίου είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό σε μεγάλο κομμάτι της χώρας, ενώ ισχύουν διάφορες μεταβατικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα, στα προ του 1985 και πριν από το 2001».

Αναφερόμενος στην ανάγκη διαχωρισμού των αυθαιρέτων από τις αυθαιρεσίες είπε πως κατεδάφιση χωρίς εξαίρεση είναι το «κλειδί». «Έχουμε πολλά εκατομμύρια αυθαιρεσίες και έχουμε και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές. Πρώτα πρέπει να τελειώσουμε με τον ηθικό κίνδυνο των καινούργιων αυθαιρέτων για να μην δημιουργείται κίνητρο να χτιστούν κι άλλα. Οι κατεδαφίσεις δεν θα σταματούν ποτέ και νομοθετικά θα προβλέπεται ότι οτιδήποτε καινούργιο πρέπει να κατεδαφίζεται μέσα στον επόμενο χρόνο», τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την πολεοδομική πολιτική των διαφόρων ημερομηνιών

Επίσης αναφέρθηκε στην «παράλογη πολεοδομική πολιτική των διαφόρων ημερομηνιών».  «Πρέπει να υποκατασταθεί στην πρώτη φάση από κάποιους γενικούς κανόνες, ενώ θα διαφυλαχθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα», είπε και ανέφερε πως «αν κάποιος έδωσε μια περιουσία πριν από 2, 3, 4, 5 χρόνια σε κάτι που χτιζόταν μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να έρθει το κράτος αλλάζοντας πολιτική να καταστρέψει ανθρώπους ενώ εγείρονται και πιθανά δικαιώματα αποζημιώσεων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.