Quantcast
Αυτή η πόλη «σβήνει» τα φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω καύσωνα - enikonomia.gr
share

Αυτή η πόλη «σβήνει» τα φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω καύσωνα

δημοσιεύτηκε:

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες. Και αυτό οδηγεί τις κυβερνήσεις πολλών χωρών να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας. 

Μια ριζοσπαστική απόφαση ελήφθη από τις αρχές , της πρωτεύουσας του Βιετνάμ, που πλήττεται από καύσωνα: να σβήσουν τα φώτα της πόλης. Τα πάρκα της πόλης αυτής των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα βυθιστούν στο σκοτάδι από τις 11 το βράδυ, ενώ τα δύο τρίτα από τις κολώνες φωτισμού των δρόμων θα σβήσουν την ίδια ώρα.

Στις αρχές Μαΐου το Βιετνάμ κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του (44,1 βαθμούς Κελσίου) καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγράψει το 2019.

Η χώρα επλήγη από καύσωνα και τον Απρίλιο και στα τέλη Μαΐου και η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης EVN έχει προειδοποιήσει ότι η τεράστια κατανάλωση των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων έχει προκαλέσει καταπόνηση στο εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έντονη ξηρασία στο βόρειο Βιετνάμ, γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδα των υδάτων στα φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά 30% με 40% χαμηλότερα του φυσιολογικού.

«Ανησυχώ για τις ενεργειακές ελλείψεις, που μπορεί να μας επηρεάσουν σφόδρα στη διάρκεια του θερμού καλοκαιριού», λέει ο κάτοικος του Ανόι Ντο Τουνγκ Ντουόνγκ περιδιαβαίνοντας το κέντρο της πόλης.

Μια άλλη κάτοικος, η Βου Τι Χόα, είπε στο AFP ότι συμφωνεί με το μέτρο να διακοπεί η δημόσια ηλεκτροδότηση.

«Θα πρέπει να σβήσουμε τον μη απαραίτητο ηλεκτρικό εξοπλισμό, ειδικά τα φώτα. Αισθάνεσαι περισσότερο τη ζέστη αν υπάρχουν υπερβολικά πολλά φώτα αναμμένα. Χρειαζόμαστε την ενέργεια για τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά. Θα ήταν φρικτό αν είχαμε διακοπές ρεύματος», προσθέτει.

Η δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης του Ανόι, η HAPULICO, μείωσε το φωτισμό στους δρόμους ανταποκρινόμενη έτσι στις εκκλήσεις της EVN για οικονομία στην ενέργεια.

Τα φώτα στους δημόσιους χώρους ανάβουν μισή ώρα αργότερο από το συνηθισμένο και σβήνουν μισή ώρα νωρίτερα.

Παρότι κάποιες μειώσεις στην ηλεκτροδότηση των δρόμων γίνονται κάθε χρόνο, «φέτος αυτό γίνεται σε μια ευρύτερη περιοχή που καλύπτει το 70% του δημόσιου συστήματος ηλεκτροδότησης της πόλης», είπε ο υποδιευθυντής της HAPULICO Τρουνγκ Κιέν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι περικοπές αυτές πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.