Quantcast
Αυτό είναι το νέο νόμισμα των 2 ευρώ που θα κυκλοφορήσει στην αγορά - ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Αυτό είναι το νέο νόμισμα των 2 ευρώ που θα κυκλοφορήσει στην αγορά – ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται στην ελληνική αγορά το νέο νόμισμα των 2 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του άρθρου 1  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, τίθεται σε κυκλοφορία νέο αναμνηστικό μεταλλικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ , με θέμα: «200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ».

Επίσης στην ίδια απόφαση  επισημαίνεται ότι ” το κέρμα αυτό κόπτεται-τυπώνεται εφάπαξ σε ποσότητα 750.000 τεμαχίων, με την παράσταση της εθνικής όψης διαφορετική από τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής. Η παράσταση επί της κοινής όψης και της στεφάνης του ως άνω κέρματος είναι ίδια με τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής με έτος κοπής το 2022. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κέρματος είναι αυτά των κυκλοφορούντων κερμάτων των 2 ευρώ όπως έχουν καθορισθεί στις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 729/2014 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 «για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία”.

Τα χαρακτηριστικά

νόμισμα

Η ίδια απόφαση αναφέρεται και στα χαρακτηριστικά του νομίσματος. Όπως επισημαίνεται, “τα  ειδικά χαρακτηριστικά της παράστασης είναι:

  • Περιμετρικά στο δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα) αποτυπώνεται ο ναός του Ασκληπιού στην Επίδαυρο και στο κέντρο του το άγαλμα του θεού. Το θέμα αναπαράγει την οπίσθια όψη του αναμνηστικού μεταλλίου-παρασήμου για την Α ́ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, πουαπονεμήθηκε στα μέλη της, επί Όθωνος. Περιμετρικά, αποτυπώνονται οι επιγραφές «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ», καθώς και τα έτη 1822 και 2022, το ανθέμιο – (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος).
  • Η ονομαστική αξία του κέρματος αναγράφεται μόνο στην κοινή όψη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 729/2014 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 «για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία»”.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση για το νέο νόμισμα των 2 ευρώ  εδώ

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.