Quantcast
Αυτό είναι το Νο1 λάθος που μπορεί να σας κοστίσει τη νέα σας δουλειά - enikonomia.gr
share

Αυτό είναι το Νο1 λάθος που μπορεί να σας κοστίσει τη νέα σας δουλειά

δημοσιεύτηκε:

Ψάχνετε για δουλειά ή φτιάχνετε το βιογραφικό σας; Η Lindsay Mustain, πρώην υπεύθυνη προσλήψεων της Amazon, δίνει μερικές σημαντικές συμβουλές για τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Πρώτον, τονίζει ότι «κανείς δεν σε προσλαμβάνει για να κάθεσαι και να ζεσταίνεις απλά τη θέση». Έτσι, όταν συντάσσετε το βιογραφικό σας και τις απαντήσεις σας σε μια συνέντευξη για δουλειά, σκεφτείτε «το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνετε» και να είστε συγκεκριμένοι όταν δίνετε παραδείγματα.

Αυξήσατε τις πωλήσεις κατά 30%; Βοηθήσατε την εταιρεία να τριπλασιάσει τα έσοδά της; Κάνετε 42 παρουσιάσεις στο C-suite κάθε μήνα; Πείτε το ξεκάθαρα.

Το λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι στο βιογραφικό τους

Επίσης, πρέπει να είστε σαφείς για τα καθήκοντα που αναλαμβάνετε, καθώς αυτά σχετίζονται με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Η Mustain, που σήμερα είναι CEO της εταιρείας συμβουλευτικής καριέρας Talent Paradigm, θυμάται μια περίπτωση, στην οποία η παράλειψη αυτού του κρίσιμου στοιχείου θα μπορούσε να κοστίσει σε έναν υποψήφιο ένα αρκετά σημαντικό πακέτο αποδοχών. «Η προσφορά εργασίας του με stock options άξιζε επταψήφιο ποσό», λέει.

Τι συνέβη όμως;

«Δεν έχω ιδέα τι κάνει αυτό το άτομο»

Ενώ η Mustain εργαζόταν στην Amazon, ένας υποψήφιος της έστειλε μήνυμα στο LinkedIn. Ανέφερε ότι είχε κάνει αιτήσεις για διάφορες θέσεις στην εταιρεία αλλά κανείς δεν τον καλούσε πίσω.

Ο ίδιος ανέφερε στο μήνυμα ότι ήταν πρώην διοικητής του προγράμματος εκπαίδευσης πιλότων Top Gun, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για δύο προέδρους και απόφοιτος του Harvard. «Σκέφτηκα ότι ίσως πρόκειται για τον πιο κατάλληλο υποψήφιο που έχω ακούσει ποτέ», παραδέχτηκε η Mustain.

Το πρόβλημα ήταν ότι, παρά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα και το πλούσιο βιογραφικό του, η Mustain παρέμενε σκεπτική. Ένιωθε ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι κάνει πραγματικά αυτό το άτομο. Το βιογραφικό του δεν ανέφερε συγκεκριμένα επιτεύγματα στη δουλειά του ή τα είδη καθηκόντων που αναλάμβανε σε προηγούμενες θέσεις. Δεν ήταν σαφείς οι εμπειρίες του και κατά πόσο ταίριαζαν σε κάποιον από τους ρόλους που αναζητούσε η Amazon.

Το Νο1 πράγμα που πρέπει να αναφέρετε όταν κάνετε αίτηση για δουλειά

Η Mustain αποφάσισε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον υποψήφιο για να καταλάβει καλύτερα τι είδους εργαζόμενος ήταν.

«Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και τελικά αποδείχτηκε ότι ασχολούνταν με τις last mile μεταφορές για την αλυσίδα εφοδιασμού/εκπλήρωσης παραγγελιών», λέει. Με άλλα λόγια, ήταν υπεύθυνος για το τελευταίο στάδιο των αποστολών. Ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση εκπλήρωσης παραγγελιών σε όλο τον κόσμο», η Amazon θα μπορούσε να ήταν η ιδανική θέση για εκείνον.

Και, όπως αποδείχτηκε, η Mustain θυμήθηκε ότι κάποιος είχε αναφερθεί στο last mile (τελευταίο μίλι), που αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε μια πρόσφατη συνάντηση. Ήξερε ότι αυτό ήταν ένα background που πράγματι αναζητούσε η εταιρεία.

Αφού έκανε πολλές ερωτήσεις στον υποψήφιο και συνειδητοποίησε τη συνάφεια του επαγγελματικού ιστορικού του, τον έφερε σε επαφή με το κατάλληλο προσωπικό του τμήματος ανθρωπίνων πόρων και τελικά κατέληξε να λάβει μία προσφορά με επταψήφιο ποσό.

Σύμφωνα με την ειδικό, όταν κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας, πρέπει να αναφέρετε την επαγγελματική εμπειρία που σας κάνει τον κατάλληλο υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση. «Πρέπει να ξέρετε συγκεκριμένα τι προσφέρετε στην εταιρεία που αποφέρει χρήματα», λέει η Mustain. Και αυτό ισχύει είτε γράφετε το βιογραφικό σας σημείωμα, είτε μιλάτε στο τηλέφωνο με τον υπεύθυνο προσλήψεων, είτε βρίσκεστε σε πιο προχωρημένο στάδιο της συνέντευξης.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.